oogstbericht 14

Achtbaan Afgelopen week was het nogal een achtbaan. Het ene moment was het heerlijk warm en konden we van alles en nog wat zaaien en planten, lekker buiten koffie drinken en lunchen, en veel lucht inzetten in de kas en in de tunnels. Het had al vier weken niet geregend dus het regenwater waarmee wij besproeien was al op. Nog nooit zo vroeg in het jaar was het regenwater op. En plots was vrijdag daar de sneeuw. Het land was bedekt met een laagje sneeuw en even vreesde ik voor de net gezaaide en geplante gewassen. Gelukkig hadden we woensdag de nieuwe bedden afgedekt met klimaatdoek zodat de sneeuw op het doek fungeerde als een mooie isolatielaag. Ik denk dat alle plantjes de sneeuw en de kou overleefd hebben. Gisteren was ik op de akker om de kas en de tunnels water te geven en zag ik tot mn grote vreugde dat het zaaigoed van de kapucijners, erwten , peulen en tuinbonen aanslaat en uitkomt! Ik moest wel drie keer goed kijken maar ik zag echt kleine uitlopers (zie fotos). En dat is altijd weer een feest. Vorig jaar hebben we namelijk de kapucijners, erwten en peulen moeten nazaaien omdat veel zaad was gekwijnd. Ik zal niet te voorbarig zijn want er kan nog van alles gebeuren maar als het een beetje blijft regenen en het niet te koud wordt, kunnen de peulen en bonen lekker doorgroeien. En we hebben weer regenwater voor het besproeien van de gewassen in de tunnels en kas. Het plantgoed dat twee weken geleden arriveerde zit nagenoeg al in de grond, behalve de broccoli en de knolvenkel want die waren beide nogal klein van stuk. Deze gaan deze week de grond in. 
Door de sneeuw en kou vrijdag hebben we ons plan om te planten en te zaaien even in de ijskast moeten zetten en zijn we om warm te blijven compost gaan rijden voor de bessenstruiken, hebben we het courgettenveld afgedekt en hebben we palen en netten gezet voor het tweede peulenveld. Het is altijd weer interessant om te zien hoe je een plan maakt, en hoe andere factoren steeds maken dat je aan moet passen. Flexibel zijn en weer doorgaan is ons credo.


Kinderoogst Gister was ik in de tunnel en trof ik wat ‘kinderoogst’, plantjes die overduidelijk door een kindje uit de grond waren getrokken met wortel en al en nu slap tussen de gewassen lagen. Mocht je met je kinderen oogsten, dan graag onder je begeleidend oog en met goede coaching! Nooit kinderen zelf zonder toezicht aan de slag laten alsjeblieft. Zonde van al het lekkers en al het werk.


Deze week Vanaf deze week ben ik ook op dinsdagen en donderdagen aanwezig en ik hoop dat we zo ons achterstallig werk weer wat in kunnen halen: Het planten van broccoli, het aardappelveld prepareren zodat de aardappels er in kunnen volgende week, zaaien van het 2e bed tuinbonen, het prepareren van het 3e en 4e bed voor tuinbonen, en natuurlijk onkruid bestrijden. Want hoe koud het ook is, het onkruid groeit lekker door boven de 8 graden. En niet te vergeten: In week 16 komen er al weer nieuwe planten. En ook daar moeten we bedden voor prepareren. 


Deze week te oogsten: Spinazie (winterreuzen/ plukken per blad en de oogstverspreiden over verschillende planten), winterpostelein (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), rucola (per blad of per steel), mosterdblad (per blad/ verspreiden over meerdere planten), en raapstelen (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), veldsla (hele plantje pakken en met wortel en al eruit trekken). Tip: ook de bloemen van de doorgeschoten bladgewassen zijn heerlijk, bijvoorbeeld op de salade.