Oogstbericht 13

Het nieuwe seizoen begint vrijdag Deze week is het 1 April en begint het nieuwe seizoen. De meesten van jullie hebben zich ook aangemeld voor het seizoen 2022 en hebben inmiddels de 2022 oogstafspraken en factuur ontvangen. Ontzettend fijn dat jullie blijven! Voor sommigen van jullie is dit het laatste oogstbericht omdat je je afgemeld hebt (of niet aangemeld) voor seizoen 2022. Als je tot deze laatste groep behoort: Heel veel dank voor je trouwe oogstgenootschap en weet, je mag altijd van gedachten veranderen en terug komen als oogstgenoot.

Voor degenen die dit jaar voor het eerst oogstgenoot zijn: Van harte welkom, heel fijn dat jullie meedoen dit seizoen.

De nieuwe oogstgenoten hebben de kaart van de tuin al ontvangen. Voor de trouwe 2021 oogstgenoten hang ik m nog even aan dit bericht. En dan beloof ik plechtig dit jaar dat alle bedden een helder nummer krijgen zodat jullie weten waar de groenten te oogsten staat. Het plan is er, de opdracht is gegeven, nu nog de uitvoering.

Ook hang ik voor alle oogstgenoten de link naar de receptensite https://www.dewassendemaan.be/recepten en de link naar ons youtube kanaal aan deze mail  https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/featured?app=desktop. Hebben jullie alles weer bij elkaar.

Afgelopen week hebben we 2655  biologische planten binnengekregen en inmiddels zitten de spitskolen, koolrabies, eikenbladsla, bindsla (gem), en de andijvie alweer in de grond. De broccoli, de rode bieten, prei en gele uien gaan er deze week nog in. Het wordt wel een stuk kouder, net als vorig jaar trouwens, dus we zullen de breekbare plantjes goed beschermen tegen de kou. Vorige week hebben we ook twee rijen kapucijners gelegd, 2 rijen rijserwten, 2 rijen peulen. En een extra bed voor rijen 3 en 4 van de peulen en voor de tuinbonen geprepareerd, zodat die er deze week ook nog in kunnen. Kortom, we werken er hard aan opdat jullie binnenkort eten op je bord hebben. 

En verder wil ik regen! Het regenwater is op en het heeft al 4 weken niet geregend. Doe een regendansje voor de planten en mij. We hebben het hard nodig. Ik wil de regentonnen vol zien en de plantjes zien groeien, de peulen zien ontwaken, en de tuinbonen de kop op zien steken.

Zomerrooster Vanaf 1 April zal ik weer het zomerrooster volgen, dus ben ik van dinsdag t/m vrijdag op de akker te vinden. De andere teamleden zijn er ook op woensdag en vrijdag. Dus ben je nieuw, heb je geen idee hoe je kan oogsten, kom dan vooral door de weeks zodat je onze assistentie en advies kan vragen. Tot op de akker!

Deze week te oogsten:  Rucola, groene en rode raapstelen, spinazie, veldsla en winterpostelein. En ook de mosterdspinazie is vanaf deze week te oogsten. De raapstelen, en winterpostelein oogst je door een handje blad te pakken en het 2 cm boven de grond af te snijden. Zie het instruktiefilmpje op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=j1EaWMUAvyM . De spinazie, de rucola en het  mosterdblad -lekker door de salade maar ook in een stampotje-  oogst je per blad zodat de plant door kan blijven groeien. En de veldsla haal je er met wortel en al uit. Sommige bladgewassen schieten door de warmte in de bloem. Maar gelukkig kan je de bloempkes ook eten.