Oogstbericht 11

Ik kom net terug van de akker. De aardbeienplantjes zitten erin, 500 stuks, Ostara bio plantjes, doordragers. Opdat we er maar veel profijt en plezier van mogen hebben de komende jaren. In de tunnels zag ik dat de bladgewassen alweer de hemel in groeien. Dus:

Deze week nieuw te oogsten: Naast de winterpostelein en de veldsla kunnen nu ook de winterreuzen (spinazie), de groene raapstelen en de rucola geoogst worden. Voor het oogsten van de winterpostelein en de veldsla hebben we filmpjes gemaakt vorige week. Voor de winterpostelein zie   https://www.youtube.com/shorts/qToUC8n7_dU en voor de veldsla https://www.youtube.com/shorts/NCyuxRSVIl8. Voor de groene raapstelen hebben we nog een filmpje van vorige jaar, zie https://www.youtube.com/watch?v=j1EaWMUAvyM. Je pakt een handje en snijdt de raapstelen 2 cm boven de grond af. Let wel: graag alleen de groene raapstelen oogsten. De rode hebben nog wat dagen nodig. Voor de winterreuzen (spinazie) geldt: pak de grootste bladeren en knip ze met je nagel af, stuk voor stuk. En verdeel je oogst over meerdere planten zodat de plant lekker door kan groeien. Dit zelfde geldt voor de rucola. Deze staat wat onhandig achter het mosterdblad, ook het net ingezaaide mosterdblad dus wees voorzichtig en buig je zelf over de rijtjes van mosterdblad heen en pluk voorzichtig met je nagels de rucola blaadjes. Voor al deze bladgewassen geldt: vooral niet koken maar rauw door een stamppotje heen mengen. Als je de bladeren kookt, blijft er niets van over, zelfs weinig van de smaak. 

De teams zijn compleet Op woensdagen en vrijdagen werk ik met stagiaires en vrijwillligers en dat zijn er dit jaar behoorlijk wat. Op woensdag hebben we Mark, Hans, Li lan, Marjolijn, Inge, en Max, en soms Kaspar. En op vrijdagen zijn Hans, Mark, Remko, Leen, Max, Margo en soms Rebekka en Noortje. Een aantal van ons draagt het stadsboerinnenpakje, dus dan weet je meteen dat ze er bij horen. Echt leuke teams! 

In de herhaling: Campagne ‘Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!’ is van start. In het weekend van 19-20 Maart zetten allerlei zelfoogstmoestuinen in Nederland de deuren open voor nieuwe oogstgenoten of anders geinteresseerden. Wij doen ook mee en wel op zaterdag 19 maart. We hebben rondleiding om 10.30, 11.30, 13.00 en 14.00 uur. Mocht je buren, vrienden of kennissen hebben die misschien oogstgenoot willen worden, laat ze zich dan aanmelden voor een rondleiding via mijn mailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl en/of na 11 maart op https://www.wijetenlokaal.nl . Ik kan nog 30 nieuwe oogstgenoten hebben. Dus vertel het voort en hang desnoods de poster voor je raam (bijgevoegd aan het bericht). 

Deze week te oogsten Winterpostelein, veldsla, spinazie, groene raapstelen, rucola in de tunnels. De aardpeer mag vanaf nu weer uitlopen. Je ziet er al puntjes aankomen dus alles wat er nu nog in de grond zit mag weer een grote plant worden deze zomer.