Oogstbericht 10

Afgelopen week was het natuurlijk topweer. Het is altijd fijner werken als het mooi weer is. En daarnaast konden we eindelijk de akker op. Al die tijd was het gewoon te nat en als je dan op de akker gaat staan, verniel je de losse structuur van de grond en dat willen we ten alle tijden voorkomen. We hebben dus onze tanden gezet in het peulenveld. De kapucijner- en de rijserwt bedden zijn klaar om ingezaaid te worden, en de peulbedden schieten ook aardig op. Maar man man, wat een werk is het weer om al dat gras weer uit de bedden te halen! Ik vergis me altijd weer hoeveel werk dat is.

Onderweg naar de akker kwam ik twee mannen tegen die omgewaaide bomen aan het versnipperen waren en zij waren zo vriendelijk om een hoopje snippers bij ons af te leveren. Zo ziet ineens de bloementuin er weer helemaal puik uit. Alle paden hebben een goede laag snippers gekregen zodat iedereen weer weet wat bed is en wat pad. Heerlijk zulk constructief werk.

Komende week gaan we ons vooral richten op het aardbeiveld want over een week worden er 500 nieuwe bio-aardbeiplanten geleverd door firma de Kemp uit Venlo (daar gaan die voedselkilometers weer). En hopelijk kunnen we de tuinbonenbedden ook prepareren, en als het echt meezit ook het slaveld, kolenveld en wortelveld. Maar in plannen ben ik nog steeds vrij slecht. Geeft niets, komt toch uiteindelijk altijd weer goed. Mochten jullie meer inzicht in ons planningsgebeuren en teeltplan willen hebben: tegenwoordig hebben we een whiteboard in de kas hangen met het teeltplan en de werkzaamheden die we die week gaan doen. Lijkt net echt.   

Campagne ‘Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!’ is van start. In het weekend van 19-20 Maart zetten allerlei zelfoogstmoestuinen in Nederland de deuren open voor nieuwe oogstgenoten of anders geinteresseerden. Wij doen ook mee en wel op zaterdag 19 maart. We hebben rondleiding om 10.30, 11.30, 13.00 en 14.00 uur. Mocht je buren, vrienden of kennissen hebben die misschien oogstgenoot willen worden, laat ze zich dan aanmelden voor een rondleiding via mijn mailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl en/of na 11 maart op https://www.wijetenlokaal.nl . Ik kan nog wel wat nieuwe oogstgenoten hebben. 

Nieuw te oogsten Naast de winterpostelein (echt lekker hoor), kan je ook de grootste exemplaren van de veldsla in tunnel 1 oogsten. Verdorie, weer vergeten filmpjes te maken. Komen nog. De veldsla oogst je door het hele plantje uit de grond te trekken, zo krijgen meteen de kleinere exemplaren wat meer groeiruimte.

Deze week te oogsten Aardpeer, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en winterpostelein en veldsla in de tunnel naast de kas.