Oogstbericht 09

Lente En toen was er plots stilte na de storm in de vorm van lente!Dat geeft de burger goede moed en zin in zaaien. Vorige week hebben we het landbouwplastiek weer op de goede plekken gelegd maar tegelijk alvast een deel van het zomerkolen veld vrij gelaten zodat de eerste onkruidzaden kunnen ontkiemen.Over twee weken (week 11) kunnen we dan schoffelen en compost rijden zodat we in week 12 of 13 kunnen gaan planten. Daarmee hopen we de eerste onkruiddruk weggenomen te hebben. Inmiddels is ook mijn zaad binnen  en mijn pootaardappelen. Dus we zijn nu echt klaar voor het seizoen. Daarnaast groeien de pepers en de aubergines heerlijk door in de propagator met daarboven de groeiverlichting van oogstgenoot Peter. 

Nieuw te oogsten In de tunnels is het nu al lekker warm en de winterpostelein is enorm gegroeid en kan geoogst worden (tunnel naast de kas). Ik denk dat we hier nog geen filmpje over hebben maar je doet het als volgt: Je pakt een handje postelein, snijd het 1-2 cm boven de grond af, en neemt dan nog een handje. Postelein moet je rauw eten, in een salade of rauw door gekookte puree of aardappelen mensen. Nooit koken want dan blijft er NIETS over, niets van het volume maar ook niet van de smaak. Heb zelf net een lauwe salade met postelein en spruiten gegeten. Lekkerrrrrr.

Hoeveel voedselkilometers heb ik vandaag op mijn bord liggen? Een goede vraag om af en toe bij stil te staan. Kijk eens op je bord en zie wat er zoal op ligt. Waar komt het vandaan? Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. De consument is zich daar niet altijd van bewust omdat op producten niet het aantal afgelegde kilometers staat vermeld, maar de keuzes die wij maken hebben wel rechtstreeks invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Een simpele diepvriespizza kan zomaar samengesteld zijn met ingrediënten uit 5 werelddelen. Een blik tomatensoep met balletjes heeft 32.000 kilometer gereisd voordat het de pan in gaat. 

Al een tijdje ben ik aan het nadenken hoe ik mijn hogere doelen inzichtelijk kan maken. Ik ben de tuinderij begonnen omdat ik van lekker eten hou maar vooral ook omdat ik een bijdrage wil leveren aan een duurzamer voedselsysteem, zonder gif en kunstmest. Daarnaast wil ik graag een piepkleine bijdrage leveren aan het verminderen van CO2 uitstoot en dan met name de uitstoot van het transport van voedsel. Hoeveel CO2 uitstoot zouden wij met alle oogstgenoten besparen door het lokaal oogsten van onze groenten? Leuk om daarover na te denken. Als je met me mee wilt denken /zoeken, laat het me vooral weten. Naast verminderen van CO2 uitstoot (vervoer), wil ik kijken naar verbeterde bodem, verbeterde biodiversiteit en nog zo wat van die dingen. Als je daar ideeen over hebt, laat het me ook vooral weten. Ik vind het leuk om daar samen verder over na te denken. 

NL doet Op vrijdag 11 Maart is er NL Doet op ons terrein. Op de site zijn alle 12 plekken al vol maar mocht je ook mee willen helpen om het terrein weer op te knappen of om compost te rijden, meldt je vooral bij mij aan. Het is van 10.00-16.00 uur maar elk uurtje dat je kan is mooi meegenomen. 

Deze week te oogsten Aardpeer, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en winterpostelein in de tunnel naast de kas.