Oogstbericht 07

Tijd van het jaar Ik kan bijna niet wachten om te zaaien en te planten. De compost is binnen, de kas is in stelling gebracht als kraamkamer, het teeltplan is ongeveer af. Zelfs het teeltplan voor de bloemen is klaar. Alleen het zaad, poot en plantgoed is er nog niet. Het meeste verwacht ik rond volgende week en dan kan de pret beginnen. Toch zullen we heel gematigd beginnen.  Vorig jaar hadden we de eerste planten in week 13 de grond in. Het was toen 22 graden. Een week later was er hagel en vroor het. Dit jaar komen de planten in week 12, en de aardbeien in week 10, maar we houden het weer nauwlettend in de gaten. Thuis ben ik trouwens al wel begonnen in mijn propagator. Op dit moment ben ik de propagator (=warme kweekbak) aan het ijken zodat het constant 24-25 graden is. Morgen of overmorgen zal ik de eerste pepertjes en aubergines zaaien. Die ontkiemen alleen in de warmte. En groeien dan vervolgens heel langzaam tot ze in mei de tunnels in kunnen. Dus mijn werkkamer verandert langzaam in een kweekcentrum. Vandaag heb ik wel de dahliaknollen uit mijn werkkamer gehaald en naar een tuinhuis gebracht. Ze begonnen al uit te lopen en dat is twee maanden te vroeg. Zaterdagmiddag hebben we de eerste dahlia knollen staan scheuren (vermeerderen). Een lekker klusje. Nu liggen ze weer koud zodat ze niet verder uitlopen.

Afgelopen week hebben we weer lekker staan buffelen op het leeghalen van de greppels en hebben de modder uit de drainage pijpen getrokken. En hebben we even wat onkruid gewied in de tunnels zodat de bladgroenten ongestoord verder kunnen groeien. Hier en daar moet er wel wat bijgezaaid worden want er is een woelmuis dwars door de bedden gegaan. Maar de winterpostelein ziet er goed uit en groeit gestaag. Ook verscheen er in het Rotterdampasblad een review van de Velt excursie op de akker. Leuk artikeltje geworden (zie foto). In het kader van ‘Rotterdam gaat de boer op’ is de Tuinderij opgenomen in een mooie fietstocht in het Rotterdam Ommeland, zie https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidpolder/route/boerenfietsroute-over-het-rotterdams-platteland-tussen-delft-en 

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft dicht tot 1 Maart. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten Aardpeer. Wat winterprei, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en voor het geoefende oog veldsla buiten tussen de kolen.