Oogstbericht 05

Weer aan de slag  Poehpoeh, hehe, ik ben weer aan de slag en probeer in het gareel te geraken.  Dat valt niet mee. Het duizelt me. Probeer het teeltplan te stroomlijnen maar ik geloof dat we teveel willen dit jaar. Komt vast goed maar tis wel even puzzelen.  Vanochtend heb ik alweer de eerste planten besteld bij biologische kwekerij Jongerius in Houten, en wel 17 kisten, goed voor 2655 plantjes. Die gaan week 12 de grond in. En daarvoor, in week 11 gaan de aardbeien de grond in. Ergens in week 5 of 6 komt ook de compostman zijn precisie bemestingscompost brengen, 19 ton om precies te zijn. Daarmee gaan we bodem extra voeden, vooral de kolen en de kroten hebben daar volgens mij behoefte aan.  Deze week beginnen we met het opruimen van de kas en met het plaatsen van de nieuwe deense karren en gaan we de sloten uitbaggeren. Niet zo’n leuk werkje maar het moet ook gebeuren om het overtollig water weg te laten lopen.  De bedden mogen nog even in rust blijven. Hans wordt dit seizoen hoofd onkruidbestrijding en hij wil zoveel mogelijk er voor zorgen dat we met ‘valse zaaibedden’ kunnen werken. Dus 2 weken van te voren alles klaarleggen zodat het blootgelegde zaad kan ontkiemen, en hop, onthoofd kan worden. 

Fotos Verder groeit de winterpostelein lekker door in de tunnel en trekt zich niets aan de van de wind en kou en donkerte. Op de foto zie je ook dat ik bij een shiitake kwekerij ben. Afgelopen vrijdag had ik een uitje naar het Deelerwoud om shiitake stammen op te halen bij Sjoerd de Shiitake kweker. De paddenstoelen worden een nieuw sub bedrijf van de Stadsboerin en zitten helaas niet in het oogstpakket.  Als ze al opkomen gaan ze in de losse verkoop, aan jullie of op de markt. Op de terugweg ben ik langs de boerderij van Stefan -stagiair op de akker in 2020- gereden om bier op te halen. Van het winterrogge van het land maakt hij een starter voor het maken van bier. Zo hebben we dus Stadsboerin rogge winterblond bier. Heerlijk spul. Ik heb nog twee dromen: een paddenstoel kwekerij en een bierbrouwerij beginnen. Wordt vast vervolgd.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, winterprei, allerallerlaatste knolselderij, winterpeen.