Oogstbericht 04

Binnenskamers Buiten is het guur, koud en nat. Binnen worden er inmiddels weer allerlei plannen gesmeed. Hans en ik zijn het teeltplan aan het maken van 2022. En we zijn heel wat van plan. Komend seizoen  willen we voor 150 monden groenten, kruiden en bloemen gaan verbouwen en dat is ongeveer de maximale capaciteit van de Tuinderij, of we moeten meer opvolgingsteelten gaan doen, maar daar gaan we volgend jaar naar kijken.  Eerst maar eens dit seizoen bekijken.  We hebben in totaal 19.5 groot bedden (van 10×18-19 m)  plus 2 tunnels en de kas, voor de groenten, koude kruiden, aardebei en rabarber. Daarnaast hebben we nog de bloementuin (360m2) en de fruitgaard. Komend seizoen hebben we -inshallah- wat meer diversiteit in het zachtfruit: naast aardbei en rabarber krijgen we frambozen, zwarte bessen en kruisbessen en ga ik proberen de bramen aan te zwengelen. De bosrand met zacht fruit gaat verhuizen naar de Natuurtalent zachtfruit gaard zodat alles bij elkaar komt te staan. 

Alle twee de tunnels gaan dit jaar bezet worden door tomaten, met een rand van peper en de verschillende soorten basilicum. En we gaan naast de Ossenhart en sweety tomaten een derde soort kweken: de San Marzano tomaat, een heerlijk zoete handtomaat. De aubergines (experiment van seizoen 2021) deden het naar mijn smaak te ielig onder het plastiek, en we gaan nu proberen of ze het in de kas beter gaan doen. Nieuw in het assortiment is een experiment van klim spinazie naast de komkommers. Schijnt heel lekker te zijn. Van Leen, een van onze vrijwilligers, heb ik een handje zaad gekregen. 

Het is de bodem We gaan vaste subbedden maken, de kleine bedden die in de grootbedden liggen. We konden afgelopen seizoen constateren dat de paden behoorlijk dichtgelopen worden. Doordat we nu vast paden gaan houden, hebben we wat minder grond bewerking nodig. We gaan uberhaupt minder aan grondbewerking doen. Daar waar het kan, gaan we niet spitten maar alleen het oppervlakkig onkruid weghalen/ verstikken met het zwarte plastic, compost toevoegen en planten/zaaien. Daarmee hopen we ook de onkruiddruk te verlagen. Dat klinkt misschien gek, maar juist door het omwoelen van de aarde komt er oud onkruidzaad omhoog en dat heeft maar een fractie van een seconde nodig van licht om te ontkiemen. En dat willen we niet. Maar zoals gezegd, sommige bedden hebben nog erg te lijden van het wortelonkruid en daar moet wel een spitvorkje doorheen. De frees laten we net als voorgaande jaren hopelijk niet of nauwelijks gebruiken zodat het bodemleven niet vernield wordt. Ik heb allerlei interessante dingen geleerd over de bodem uit het boek van No-Till waar ik al eerder over schreef. Over schimmels (mycorrhiza) en bacterien en hoe belangrijk deze zijn voor de verbouw van groenten. Door de bodem te veel te bewerken en open te laten liggen wordt het bodemleven verstoord en dat willen we zo min mogelijk doen. Ook wil ik -naast de winterrogge- meer groenbemesters gaan gebruiken om de bodem gezond te houden. Dus zodra er een gewas weg is, hoppa, even wat groenbemester inzaaien.

Naast keurcompost die ik bij Indaver haal, ga ik dit jaar ook precisie bemesting met compost toepassen. Er zijn grond monsters gedaan en op basis van de analyse maakt van Iersel een precisie samenstelling om het bodemleven en daarmee de groenten te voeden. Voor de liefhebbers: De bodem heeft inmiddels op veel plekken een organisch stofgehalte van 9.2-9.7% en dat is goed nieuws!

Niet vergeten Als je in seizoen 2022 weer oogstgenoot wilt worden en je hebt je nog niet opgegeven, doe dat dan per ommegaande zodat je zeker een plekje hebt. Voor allen die zich al wel hebben opgegeven, super top dat jullie weer meedoen.

We zijn er weer.  In week 5 gaan we weer langzaam de Tuinderij op. Vanaf 1 Februari zijn er weer op woensdagen en vrijdagen te vinden op de akkers tussen 09.00-17.00 uur. En vanaf 1 April weer elke dinsdag t/m/ vrijdag.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, de allerallerllaatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 

Fotos: Een foto van het Groot Trilgras. Dat is prachtig in droogboeketten en het stond al in de bloementuin maar we gaan er nog meer inzaaien. Venkel (bladvenkel) die alweer opkomt. Dit weekend was ik op bezoek bij een collega tuinder in Rading/ Hilversum.