oogstbericht 51

Vannacht gaat het vriezen! Ik kom net teruggereden uit Ratum en daar vroor het vanavond vroeg al. Vannacht gaat het ook 4 graden vriezen in Rotterdam. Dat betekent waarschijnlijk de laatste nekslag voor die heerlijke kropjes roodlof en misschien ook wel voor de worteltjes. We gaan het zien. Het is ook fijn om weer eens blauwe lucht te zien, en de sterren te zien stralen. Morgen ga ik wel de dahlia knollen uit de kas halen want die kunnen ook bijzonder slecht tegen vorst.

Winter rust Afgelopen vrijdag hadden we ons 1.5 meter afscheidsdiner op de tuin. Afscheid van seizoen 2021, afscheid van het team 2021. Sommige teamleden komen volgend jaar niet meer terug omdat ze klaar zijn met de opleiding of omdat ze een eigen tuinderij of boerderij gaan beginnen. Dat vind ik echt mooi. Van de 10 mensen om de tafel, gaan er in 2022 drie mensen een eigen tuinderij/boerderij opzetten. Naast die drie is Nelleke al een tijdje bezig met haar pluktuin in Lekkerkerk: De Zonneroos, aan de Tiendweg in Lekkerkerk. Dus mocht je mensen kennen in Lekkerkerk en omstreken, stuur ze naar Pluktuin de Zonneroos. Dus de zaadjes verspreiden zich! Het was een mooi afscheid en ook zo net op tijd voor de nieuwe lock-down. We hebben in dankbaarheid terug gekeken op het jaar. Het was een raar jaar, maar vol mooie momenten.

Inmiddels ben ik begonnen aan mn winterrust, vandaag de eerste dag. Heerlijk. Wat een rijkdom om stil te kunnen staan en op te laden.

Wintertijd studietijd Het is dan wel winterrust, eindelijk heb ik tijd om te studeren. Vandaag ben ik begonnen in het boek ‘The No-Till Organic vegetable farm. How to start and run a profitable market garden that builds health in soil, crops and communities’, van Daniel Mays, uit 2020. Hij gaat uit van het niet (of zo weinig mogelijk) beroeren van de bodem en het bodemleven. Beter voor het bodemleven zelf, de groenten, het tegengaan van onkruid etc. En vooral dat laatste spreekt mij natuurlijk zeer aan :-). Het is heerlijk om weer in de boeken te duiken. Als ik meer gelezen heb, zal ik er vast nog een keer op terugkomen.

Kerst en Oud-en-Nieuw Zoals ik al schreef is de Tuinderij gesloten van zaterdag 25 December tot en met dinsdag 4 Januari 2022 gesloten. Vanaf 5 Januari zijn de openingstijden als volgt: Van dinsdag t/m vrijdag is het hek open van 09.00-15.00. In het weekend van 10.00-17.00 uur. Door de nieuwe lock down zal het theehuis de komende tijd misschien minder vaak open zijn. Mocht dat consequenties hebben voor de openingstijden van de Tuinderij in het weekend, dan laat ik dat jullie weten in een flitsbericht.

Voor nu: Een hele fijne Kerst, kerstvakantie en een prachtig, groen, rijk en gezond 2022!

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Winterprei, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Zomerwortels (kraam), Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen.