oogstbericht 50

Nieuw te oogsten Alles is oogstbaar op het veld, niets nieuws onder de zon. Gewassen raken wel langzaam op en steeds meer bedden zijn winterklaar. En soms geeft dat winterklaar maken verrassingen. Zo wilden we afgelopen woensdag de laatste zomerwortels uit het zomerwortelbed halen (bed aan de yurt/kas kant) en bleken daar plots nog kilos wortels in de grond te zitten. Zo hebben we de hele dag wortels staan oogsten en wassen. En ze zijn heerlijk! Echt! En staan op de kraam. Mochten ze daar op zijn dan kan je ook nog wortels vinden op de rekken tussen de kas en de tunnels. 

Afgelopen week was het -wat is nieuw- te nat om op het land te werken. De meeste vrijwilligers heb ik gezegd thuis te blijven want zoals jullie zien: hoe vaker we over het land lopen, des te modderiger het wordt. Wel hebben we de zomerwortels opgedoken, zoals ik zei. En ik ben de bloementuin aan het herinrichten en compost aan het rijden zodat we in het voorjaar rap van start kunnen. 

Oogstgenootschap 2022 Er hebben zich al veel nieuwe leden aangemeld voor seizoen 2022 dat op 1 april begint. Ik ben nu bezig met het bestellen van zaadgoed, poot-aardapppels etc. en voor mij is het plannen van seizoen 2022 in volle gang. Mocht je volgend jaar ook weer oogstgenoot willen worden, laat het me weten want dan kan ik gaan inschatten hoeveel nieuwe leden ik kan aantrekken. En je weet, huidige oogstgenoten gaan voor nieuwe oogstgenoten  maar tis wel fijn als ik op tijd weet of je door wilt. 

Ter herinnering: Vanaf 17 December gaan wij een tijdje in winterrust. Vrijdagmiddag 17 December hebben we met het hele team van vrijwilligers en stagiaires een vrijmibo en ’s avonds gaan we gezellig samen eten in het theehuis om het seizoen af te sluiten. Van 25 December tot en met 4 Januarie is het terrein gesloten en daarmee ook de oogsttuin. Vanaf 5 Januari zijn jullie weer van harte welkom. Omdat er vanaf nu weinig mensen op de akker zijn, wil ik jullie vragen extra goed op te letten, en bv de tunneldeuren goed dicht te houden. Als je ziet dat er 1 open staat, graag sluiten. En als je ongeregeldheden constateert, laat het me weten. Ik ben dan wel na 17 December in diepe winterslaap, de telefoon en mail blijven het gewoon doen. En elke week zal ik een kort bericht sturen. 

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Knolvenkel, Winterprei, Laatste Jalapeno pepers, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Zomerwortels (kraam), Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Laatste spruitjes, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen.  Kruiden bloementuin Honing meloen salie. Eetbare bloemen Oost-indische kers (akker), Honing meloen salie bloemen.