oogstbericht 49

Nieuw te oogsten Alles staat nu oogstbaar te zijn. Dus de komende weken zijn er geen nieuwe groenten. Dat gaat pas weer gebeuren als de groenten ind e tunnel klaar zijn.  Mag ik jullie vragen wel netjes te blijven oogsten? Vrijdag liep ik langs de boerenkool en ik kon zo een maaltje blad van de grond afrapen. Iemand is waarschijnlijk best veel blad verloren? 

Op Wel raken er steeds meer groenten op of beter, steeds meer groenten kruipen weg voor de winter, zoals de nieuw-zeelandse spinazie, de snijbiet, de chioggia-bieten, zelfs de andijvie en de roodlof. Je mag nog steeds oogsten hoor maar het ziet er wat minder florissant uit. Inmiddels zijn de pompoenen op. Gelukkig maar want door het vocht begonnen er steeds meer te beschimmelen. En zo wordt de lijst steeds korter weer. Dat heb je met lokale en seizoensgebonden groenten :-). 

Geen weer Zei ik vorige week nog dat het geen weer was, afgelopen week was het alweer geen weer. Wat zeg ik, we konden nu echt niet meer het land op. Als je met deze nattigheid het land op gaat, vertrap je de grond en wordt het een grote modderpoel. Niet goed voor de grond. Dus we hebben binnengewerkt en rucola, mosterdspinazie, en raapstelen gezaaid in de aubergine tunnel.

En we hebben de kas opgeruimd. Ook wel eens lekker. Vrijdag was het weer zo bar dat ik alle vrijwilligers zelfs afgeblazen heb behalve Leen en Mark. Zij hebben mijn informatiebord in elkaar en op het land gezet. En dat is supermooi geworden (zie foto). Tussen alle buien door hebben we nog wel alle citroenverbena planten uitgegraven en opgepot en in de kas gezet. En de dahlia hebben we er uitgehaald en schoongespoeld. Deze liggen nu te drogen in de kas en worden binnenkort weer weggezet op koelkast temperatuur.

En in de tussentijd: Ik ben door allerlei zaadgidsen aan het gaan om te kijken wat ik voor volgend seizoen wil bestellen. Hans heeft een oogstanalyse gemaakt, en ik ben verkozen tot bestuurslid (secretaris) van het CSA netwerk Nederland.

Ter herinnering: Vanaf 17 December gaan wij een tijdje in winterrust. Vrijdagmiddag 17 December hebben we met het hele team van vrijwilligers en stagiaires een vrijmibo en ’s avonds gaan we gezellig samen eten in het theehuis om het seizoen af te sluiten. De akker blijft gewoon open na 17 december maar zou aangepaste oogsttijden kunnen krijgen. Wordt vervolgd.

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Knolvenkel, Winterprei, Laatste Jalapeno pepers, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Laatste spruitjes, Eenpersoons spitskool, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen. Kruiden (koude tuin) Bieslook, Citroenmelisse, Peterselie. Kruiden bloementuin Honing meloen salie. Eetbare bloemen Oost-indische kers (akker), Honing meloen salie bloemen.