oogstbericht 48

Nieuw te oogsten Ja we gaan de winterkost in: De palmkool, boerenkool en winterwortels kunnen geoogst. Liever had ik gehad dat er een licht nachtvorstje over de palmkool en boerenkool was gegaan maar ik heb het niet (altijd) voor het zeggen. De boerenkool en palmkool oogst je per blad, van onder af zodat de plant zelf nog door kan groeien. Verdeel je oogst over verschillende planten zodat de planten niet volledig kaal worden geplukt. Zie de oogstfilmpjes  https://www.youtube.com/watch?v=9VbWkTHKTiE (palmkool) en https://www.youtube.com/watch?v=_cGl41Dk4O0 (boerenkool). De winterwortels zijn nog niet helemaal volgroeid maar dat zal waarschijnlijk met dit weer ook niet meer gebeuren. Dus begin er vooral van te oogsten. Gebruik de spitvork of riek en wip ze omhoog https://www.youtube.com/watch?v=oAIbYcbmYT4 (wortels en winterwortels). 

Geen weer Afgelopen week zijn we bijna van de akker afgeregend. Gelukkig moest er nog gezaaid worden in de tomatentunnel, en moest de aubergine tunnel leeggeruimd worden en konden we dus binnenwerken. Desalniettemin hebben we woensdag nog wel een heel stuk bed omgespit. Maar het moet gezegd: Tuinieren is een stuk leuker als de zon schijnt.

Zoals gezegd hebben we spinazie, veldsla en winterpostelein bij gezaaid. Twee weken geleden hebben we de eerste rijen gezaaid en nu de laatste rijen zodat de oogst hopelijk wat meer verspreid wordt. Ergens in Februari -zo lees ik na in mijn oude oogstberichten van vorig jaar- kunnen we de gezaaide groenten eten. Duurt lang zeg!

De aubergine tunnel hebben we ook leeggeruimd om daar deze week mosterdblad, rucola en raapstelen te zaaien en hier en daar een krop andijvie.

Afgelopen week ben ik verder gegaan met het drogen van de mediterraanse kruiden. Voordat we de kruiden afdekten met stro, heb ik ze eerst gesnoeid. En dit snoeisel heb ik gedroogd en in zakjes gestopt. Binnenkort worden de kruiden- en theezakken in de winkel van Natuurtalent verkocht: Verveine thee, rozemarijn, citroenthijm, echte Marjoraan, Franse dragon en Thaise basilicum.  De citroenverbena zijn we aan het oppotten zodat ze in de kas kunnen overwinteren (zijn niet winterhard). 

Komende week gaan we door met het aardbeiveld, gaan we zaaien in tunnel 2 en komen er twee nieuwe stagiaires voor seizoen 2022 kijken. Nog even doorbijten met dit weer. 

Vanaf 17 December gaan wij een tijdje in winterrust. De akker blijft wel gewoon open maar zou aangepaste oogsttijden kunnen hebben. Wordt vervolgd.  

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, laatste Nieuwzeelandse spinazie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Knolvenkel, Winterprei, Laatste Black futsi pompoen (kraam), Laatste Jalapeno pepers, Laatste Habanero pepers, Chioggia bieten (rood-wit), Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Laatste spruitjes, Eenpersoons spitskool, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen. Kruiden (koude tuin) Bieslook, Citroenmelisse, Peterselie. Kruiden bloementuin Honing meloen salie. Eetbare bloemen Oost-indische kers (akker), Honing meloen salie bloemen.