Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten De winterprei kan geoogst. Zoek vooral de grotere exemplaren uit en haal ze met behulp van een spitvork voorzichtig omhoog zodat je ze met wortel en al uit de grond krijgt. Zie het oogstfilmpje https://www.youtube.com/watch?v=UQkbimWhVbc .

Op De rode kool is nagenoeg op maar als het even meezit komen er misschien rode kool spruiten aan de plant, net als vorig jaar. Ik noem dit tweede kans groente :-). De zomerwortel (oranje) zijn ook op maar gelukkig hebben we nog kleurenwortels. Weliswaar niet zo groot maar wel lekker. Veel groter zullen ze dit jaar -door de kou- niet meer groeien, en van vrieskou moeten ze al helemaal niets hebben. Dus “beter klein gegeten dan groot vergeten”. Een oplettend oog zal ook zien dat de bladgewassen zich langzaam terugtrekken, en als er dan deze week een vrieskou overheen komt, dan zal in ieder geval de NZ spinazie het af laten weten maar waarschijnlijk ook andere bladgewassen. Het seizoen bepaalt voor 95% wat we eten.

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het weghalen van het kweekgras op het oude aardbeiveld. Wat een klus is dat! Gelukkig weten we van geen ophouden. De aardbeien trouwens, de doordragers, komen op het veld naast de aardperen. Om ziekten te voorkomen moet je elke 3 jaar de aardbeiplanten vervangen en op een ander bed weer opnieuw beginnen. In week 11 van 2022 worden de nieuwe biologische doordragers geleverd! 

Omdat er vrieskou dreigde, hebben we ook de mediterraanse kruiden in de bloementuin afgedekt met stro. Helaas gaan ze nu in winterrust zodat ze meer kans hebben tot overleven en kunnen jullie er niet meer van plukken. Ook hebben we de wormen toren in de kas gezet en Hans heeft de laatste gele uitjes geplant naast de knoflook. 

Afgelopen zaterdag hadden we een rondleiding in het kader van de VELT veldtochten die in 2022 gegeven gaan worden door de afdeling VELT Rotterdam. Als je meer wilt weten over VELT, ga dan naar https://velt.nu 

Komende week gaan we door met het aardbeiveld en zullen we nu echt de aubergine tunnel leeghalen zodat ook daar wintergroenten kunnen gaan groeien. Hebben jullie al gezien dat de winterpostelein opkomt!!!

En we gaan de bloementuin verder winterklaar maken, het onkruid eruit, compost erop waar nodig en de Dahlia’s eruit. Nu maar hopen dat het net zulk mooi weer is als vandaag. Want buiten werken als de zon schijnt, is toch het ultieme klein groot geluk.

Nieuwe winter openingstijden Omdat het theehuis vanaf deze week om 15 uur sluit, zal de Tuinderij nu ook op donderdag om 15 uur dichtgaan. Op dinsdag en donderdag zijn we open van 09.30-15.00 uur en op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn we open van 09.30-17.00. 

Deze week te oogsten: Andijvie en krulandijvie, snijbiet, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla/ raapsteeltjes, kleurwortels,  knolvenkel, roodlof, gewone mesclun/snijsla, black futsi pompoen, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, knolselderij, rode koolrabi, rammenas, spruitjes, savooiekool, eenpersoons spitskool, aardpeer, winterprei. Kruiden: Maggikruid, bieslook, citroenmelisse. Bloemen: -.