Oogstbericht 46

Nieuw te oogsten De savooiekool kan geoogst. Zoek vooral de grotere exemplaren uit en snij hem net als de rode kool uit haar schutbladeren. Zo hebben we kans dat er nog een lichting savooiekool spruiten achteraan komt. Omdat je savooiekool net zo oogst als rode kool, geef ik jullie de link naar het rode kool oogstfilmpje https://www.youtube.com/watch?v=QI6PX8W_Brw .

Afgelopen week hebben we inderdaad zoals gepland de spinazie, veldsla en winterpostelein gezaaid. Daarmee ziet de tomatentunnel er plots heel anders uit. Ik vind dat toch weer een soort van magie, hoe een bed of tunnel zo kan veranderen. Voor je het weet staan er weer groentjes in de tunnel. Afgelopen week zijn we ook begonnen met een iets minder leuk werkje: het afgraven van het aardbeiveld. Zoals jullie zagen is het aardbeiveld volledig overwoekerd met kweekgras en dat moet eruit. De aardbeien hebben er drie jaar gestaan en dus is het ook de hoogste tijd de aardbeien te vervangen. Ik heb al nieuwe planten besteld, doordragers, die in maart 2022 geplant zullen worden. Het uitgraven van het kweekgras is een klusje een paar weken gaat duren :-). Maar we gaan langzaam maar vastberaden voort. 

Komende week gaan we door met het aardbeiveld en zullen we het bonenveld verder afdekken en de aubergine tunnel leeghalen zodat ook daar wintergroenten kunnen gaan groeien. Zelf ben ik nog niet enthousiast over de productie van aubergines. Er staan een paar planten die veel vruchten hebben gegeven maar ook planten die geen enkele vrucht hebben gegeven. Dus we gaan even nadenken of en hoe we dat volgend jaar gaan doen.  We zijn trouwens alweer bezig met de grote lijnen van het nieuwe teeltplan en voor half december zal ik het zaad voor 2021 gaan bestellen. Hans en ik hebben een concept plan gemaakt en deze week zullen we daar een hamer op geven zodat we het detail plan kunnen gaan maken. 

Nieuwe winter openingstijden Omdat het theehuis vanaf deze week om 15 uur sluit, zal de Tuinderij nu ook op donderdag om 15 uur dichtgaan. Op dinsdag en donderdag zijn we open van 09.30-15.00 uur en op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn we open van 09.30-17.00. 

Vrijwilligers gezocht voor het theehuis Voor het theehuis zoeken we nieuwe vrijwilligers die vooral door de weeks van woensdag-vrijdag een dagdeel kan meewerken, tussen 10.00-13.00 of 12.00-15.00 uur. Heeft het je altijd al leuk geleken om in het theehuis mee te draaien, grijp dan nu je kans. Stuur een mailtje naar mij of naar Debby (debby@talentfabriek010.nl).

Deze week te oogsten: Andijvie en krulandijvie, snijbiet, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla/ raapsteeltjes, kleurwortels, zomerwortels,  knolvenkel, roodlof, gewone mesclun/snijsla, black futsi pompoen, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, knolselderij, rode kool, laatste krulsla, rode koolrabi, rammenas, spruitjes, savooiekool, eenpersoons spitskool, aardpeer. Kruiden: Maggikruid, bieslook, citroenmelisse, bonenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn, salie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, laatste Dahlias, tabaksbloem, laatste zinnias.