Oogstbericht 45

Nieuw te oogsten De aardpeer kan geoogst. De aardappels deden het echt slecht dit jaar maar de aardperen laten zich van hun beste kant zien. Voor het oogsten van de aardpeer pak je een spitvork, steekt m onder de plant en haalt zo de knollen omhoog. Zie het Youtube filmpje https://www.youtube.com/shorts/aeE4mINu_c0 . Ook mag de kleur wortel op de andere akker geoogst. Ze zijn nog klein maar veel zullen ze door de kou niet meer groeien. En tegen echte vorst kunnen ze niet. Dus dan maar opeten. Zie https:// www.youtube.com/watch?v=oAIbYcbmYT4&t=2s voor oogsttips.

Vorst De afgelopen week hadden we op woensdagochtend behoorlijk vorst aan de grond. Er lag ijs op het landbouwplastiek en de roodlof stond er versteend bij. Roodlof, maar ook knolvenkel, houdt van warmte. Dus we hebben de laatste batch van roodlof nog maar even toegedekt met klimaatdoek. Het is wel prachtig die wisseling van seizoenen, en die frisheid in de ochtend. Mocht je de andijvie willen oogsten die naast de roodlof staat, lift dan het klimaatdoek een beetje op en leg het na het snijden van de andijvie weer terug.

Afgelopen week hebben we als een malle bedden winterklaar gemaakt en afgedekt met landbouw plastiek om verdere onkruidvorming tegen te gaan. En verder hebben we vooral gewied, gewied en gewied. Deze week gaan we nog 1 keer door de tomatentunnel om de laatste kweekwortels eruit te halen, en vervolgens compost rijden en inzaaien. Te beginnen met spinazie, winterpostelein en veldsla.

Venkelknol en blad Het gaat met toch aan het hart. Ik zie bakken met knolvenkelblad weggegooid worden. En dat is echt zonde. Je kan heerlijke gerechten maken met het blad. Wat dacht je van venkelbladpesto? Ik maakte het gisteravond met wat zonnebloempitten, knoflook, venkelzaadjes, olijfolie en wat parmesaanse kaas. Echt heerlijk. Zie ook https://www.herenkeuken.nl/2017/07/14/pesto-van-venkelloof/ of voor meer recepten https://www.dewassendemaan.be/producten/venkel.

Irritant Geen idee wie het doet maar elke week zijn er weer een paar boerenkolen en palmkolen onthoofd. Afgezien van het feit dat er nog geen groen vlaggetje bij staat, is het onthoofden van een boeren- of palmkool het eind van de plant. Wij oogsten door de onderste bladen weg te halen zodat de plant door kan groeien. Niet doen dus. En nog even afblijven.

Feestelijk JA! Om leuk af te sluiten: Afgelopen donderdag was onze eerste potluck diner. Het was zeer gezellig, smakelijk en lekker warm (in het theehuis). Het volgende diner staat gepland op 20 Januarie 2022. Dus zet m vast in je agenda.