Oogstbericht 44

Nieuw te oogsten De spruitjes en de knolvenkel kunnen geoogst. De spruitjes van sommige spruitplanten zijn groot genoeg maar nog niet allemaal. Draai alleen de grote spruiten van de stam en laat de kleinere zitten om verder te groeien. De knolvenkel trek je in haar geheel uit de grond en vervolgens snij je de wortels af.

Nog even over de rode kool: De rode kool snij je uit de schutbladeren maar de plant laat je staan. Het leuke is namelijk dat er aan de rand van de schutbladeren rode kool spruiten gaan ontstaan. Zo hebben we tweemaal profijt van de rode kool. Dat is ook zo bij de spitskool die we in het voorjaar oogsten. Daar zitten nu een-persoonsspitskooltjes aan die oogstbaar zijn.

Op De stamslaboontjes en Edamameboontjes zijn nagenoeg op.

Afgelopen week hebben we een tweede bed met knoflook geplant (Morado), en de lentekoolbedden gewied zodat jullie de koolrabi beter kunnen vinden en de kleine spitskooltjes. De stokbonen hebben we geruimd en de tomatentunnel leeg gemaakt zodat we binnenkort bladgewassen kunnen gaan zaaien in de tunnel. Ook hebben we de bloementuin weer wat aangepakt. Afgelopen donderdag ben ik naar Kwekerij van Houtum in Doorn (biologisch) gegaan om wat extra vaste bloemen in te slaan en net voor de winter aan te planten. En zowaar, ze staan bijna allemaal alweer in de grond: Wat extra Monardas (Bergamot), lampenpoetsers, zeeuwse knoopjes (Astrantias), witte dropplant, Achiileas en Heliopsis. En volgende week gaan de Echinopsen er nog in. Dat wordt vast mooi volgend jaar.

En niet te vergeten: afgelopen vrijdag hebben we de zoete aardappels geoogst. Het was een experiment en ik ben niet ontevreden. Niet alle planten hebben goed geleverd maar al met al hebben we twee kisten zoete aardappels uit de grond gehaald. Ze krijgen nu een warmtebehandeling en zijn over twee weken klaar om mee naar huis te nemen.

Onze voorraad van pompoenen staat niet langer in het voorraadhok. Het voorraadhok is te vochtig en maakt dat de pompoenen gaan rotten en dat willen we niet. Dus ze liggen nu in de kas. Mijn vraag aan jullie: Neem allemaal wat extra pompoenen mee naar huis. Thuis op kamertemperatuur kan je ze nog heel lang bewaren. Op de akker wordt het te nat en koud.

Deze week te oogsten: Andijvie en krulandijvie, snijbiet, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla/ raapsteeltjes, kleurwortels, zomerwortels,  roodlof, gele ui, gewone mesclun/snijsla, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, ijsbergsla, stamslabonen, knolselderij, rode kool, Edamame boontjes, Sarpo Mira aardappelen, krulsla, rode koolrabi, rammenas, spruitjes. Kruiden: Maggikruid, bieslook, citroenmelisse, bonenkruid, Thaise basilicum, Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn, salie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, laatste Dahlias, tabaksbloem, laatste zinnias.