Oogstbericht 43

Nieuw te oogsten De krulsla, de nieuwe batch roodlof, de zwarte rammenas en de rode koolrabi, en de nieuwe batch chioggia bieten zijn nieuw te oogsten. Pak vooral de kaart van de tuin er weer even bij: De krulsla (bed 13) en de roodlof (bed 13) oogst je als kropsla. Dus zoek de grootste krop en zoek het nekje en snij af. De rammenas (bed 4), de rode koolrabi (bed 20) en de chioggia biet (bed 7): zoek de grootste exemplaren eruit en trek haar/hem in haar geheel uit de grond. Bij de koolrabi snij je de wortels af. Bij de rammenas en chioggia biet is dat niet nodig. De rammenas is echt voor de liefhebber, en rauw verreweg het lekkerst. Zoiets als een reusachtige najaarsradijs maar dan veel pittiger.

Even dooreten De andijvie is overvloedig aanwezig (bed 13), net als de groenselder (bed 12). Dus even dooreten mensen :-).

Op De aubergines zijn ongeveer op. Door de afnemende temperatuur staat de groei van de vruchten stil en neemt de kracht van de planten snel af. 

Afgelopen week heeft team Hans stug doorgewerkt terwijl ik aan het pierewaaien was op Schier. Het tweede knoflookbed is geprepareerd, de prei, winterwortel en knolselderij ontdaan van onkruid, en de wortelonkruiden zijn uit het winterrogge veld gestoken zodat de winterrogge ondergewerkt kan worden zodat dit bed lekker veel organische stof gaat krijgen. En zo de pompoenen van seizoen 2022 daar een goed bed vinden. Vlak voor ik naar Schier vertrok heb ik nog het aardappelveld ingezaaid met winterrogge en zaterdag zag ik dat ze aan het ontkiemen waren. Hoera! Ik was even bang dat de ekster alle zaden weg zou eten mar dat is niet gebeurd. De vakantie heeft me veel goed gedaan, ik ben helemaal bijgeslapen en uitgerust en ik kan weer met frisse zin aan de laatste weken van 2021 beginnen. Het is nu week 43 dus nog maar 9 weken te gaan… Na terugkomst ben ik zaden gaan oogsten van verschillende bloemen en dit weekend heb ik tientallen zakjes zaad vergaard van poppies, lupines, wilde peen, prikneusjes, etc. 

Potluck diner Donderdag 4 November hebben we ons eerste potluck diner. Inloop is 18.00 uur en om 19.00 gaan we eten. Er hebben zich 10 mensen opgegeven maar er kunnen er nog meer bij. Dus als je nog wilt, schrijf snel een berichtje aan Sanne sannevink1984@gmail.com

Deze week te oogsten: Stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, nieuwe chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla/ raapsteeltjes, kleurwortels, zomerwortels, nieuwe roodlof, gele ui, gewone mesclun/snijsla, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, ijsbergsla, stamslabonen, knolselderij, rode kool, Edamame boontjes, Sarpo Mira aardappelen, krulsla, rode koolrabi, rammenas. Kruiden: Maggikruid, bieslook, citroenmelisse, bonenkruid, Thaise basilicum, Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn, salie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, laatste Dahlias, tabaksbloem, laatste zinnias.