oogstbericht 41

Nieuw te oogsten De eerste Edamame boontjes (sojaboontjes) en de rode kool kunnen geoogst. Daarnaast gaan we deze week de laatste aardappelen rooien, de Sarpo Miras, en die leggen we op de kraam.  De Edamameboontjes oogst je door heel voorzichtig de dikke peulen van de plant af te knippen met een schaar, zodat de plant door kan leven.Om de boontjes makkelijk te kunnen doppen, kook je de boontjes met peul en al. Als je dan in de peul knijpt, komt  de boon er vanzelf uit. Bij de rode kool zoek je een mooi dik exemplaar uit, en zoek je tussen de schutbladeren het nekje en dat snij je af. De plant met haar schutbladeren laat je staan. 

Op De tomaten en de zomerprei zijn op. 

Afgelopen week zijn we in het winterschema beland en hebben we een start gemaakt met de voorbereidingen van seizoen 2022. Een bed is al winterklaar, en bed 2 bijna ook. Het is veelal een kwestie van het onkruid met het zaad wegruimen en het bed af te dekken met landbouwplastiek om het onkruid verder te onderdrukken. Al het onkruid dat we er nu uitkrijgen, scheelt weer werk in het voorjaar. Daarnaast hebben we de eerste 500 knoflooktenen geplant. Er volgen er nog meer! 

En verder hebben we gewied, gewied, en gewied en hebben we alle pompoenen binnen gehaald. In totaal hebben we 121 spaghetti, 314 black futsies en 30 red kuries geoogst dus we kunnen onze buikjes rondeten aan pompoenen. De red kuries zijn al op maar de andere pompoenen liggen in de voorraadkast.  

Afgelopen zaterdag hadden we een rondleiding voor nieuwe oogstgenoten voor seizoen 2022 en we hebben er weer wat nieuwe mensen bij!

Kleurencodes Tijdens de oogstgenotenbijeenkomst leerde ik dat jullie geen goed zicht hebben op overvloed of schaarste van gewassen en dus niet weten of je veel of weinig mee kan nemen. Daarom ga ik vanaf nu wat experimenteren met kleurencodes in de lijst hier naast. Te beginnen met een blauwe kleur voor groenten die schaars-redelijk schaars zijn, zoals op dit moment de aubergines, pepertjes, aardappelen, maar ook de rode kool. Dus neem van deze groenten vooral wat mee maar denk aan je mede-oogstgenoten. Van de andere niet-gekleurde groenten kan je gewoon meenemen en hoef je niet terughoudend te zijn. Geen idee of het jullie inzicht verschaft maar we gaan het proberen. Nu maar hopen dat jullie niet kleurenblind zijn.

Herfstvakantie Het is het einde van het plant seizoen en eerlijk gezegd ben ik ook een beetje op het einde. Daarom ga ik er even tussenuit in de herfstvakantie van 16-22 Oktober naar Schiermonnikoog. Hans neemt waar op woensdag en vrijdag maar er is volgende week dus even geen oogstbericht. Let wel op de groene vlaggetjes want het kan wel zijn dat er in de tussentijd groenten oogst-klaar worden.

Deze week te oogsten: Stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, laatste chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, bindsla, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla, kleurwortels, zomerwortels, roodlof, gele ui, gewone mesclun, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, laatste aubergines, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, ijsbergsla, stamslabonen, knolselderij, rode kool, Edamame boontjes, Sarpo Mira aardappelen. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn, salie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.