Oogstbericht 40

Potluck diner voor oogstgenoten Tijdens onze oogstgenoten-bijeenkomst (18 september jongstleden) opperde een van de oogstgenoten om regelmatig een potluck diner te organiseren. Zo leren we elkaar te kennen en kunnen we tegelijkertijd recepten uit wisselen. Wat is een potluck? Een maaltijd met elkaar, iedereen maakt iets en we eten alles met elkaar op. Nina, Sanne en Martine hebben de koppen bij elkaar gestoken en het eerste diner georganiseerd en wel op 4 November, inloop 18.00 uur, 19.00 eten. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar sannevink1984@gmail.com vóór 14 oktober.

Wat? Maak een recept met iets van de moestuin (maken doe je thuis, opwarmen kan in het Theehuis)
Waar? Theehuis of de yurt
Meenemen: eigen drinken, servies en bestek

Nieuw te oogsten De ijsbergsla en de stamslaboontjes kunnen geoogst. Voor de ijsbergsla selecteer je een krop die echt inhoudt heeft, dus even voelen. Zoek het nekje en snij de krop af. De stamslaboontjes oogst je heeeeeel voorzichtig, boontje per boontje met een scherp schaartje, want de plantjes zijn zeer fragiel. Oogst het liefst van verschillende planten zodat de kleinste boontjes nog wat verder kunnen groeien.

Op De agria en ditta aardappels zijn nagenoeg op. Het goede nieuws is dat de Sarpo Mira (de rode aardappelen) nog in de grond zit en een betere oogst laat zien dan de witte aardappels. We gaan proberen de aardappelen deze en volgende week eruit te halen. Verder zijn de courgettes ook gestopt met produceren en dat mag ook wel. Sommige planten hebben wel 20 vruchten voortgebracht! Halleluja!

Winterseizoen Vanaf deze week is er geen avondopening meer. Het is daarvoor alweer te donker. Het was wel heerlijk om zo in de vroege avond op de tuin te zijn. Zoals ik al schreef vorige week, zullen wij wat minder op de tuin zijn. Dus ik vraag een tikje meer zelfredzaamheid van jullie: Mocht het zo zijn dat de spaghetti of black futsi pompoenen op zijn op de kraam, pak dan even een kruiwagen en haal een nieuwe kist uit het voorraadhok. Het groene voorraadhok staat meteen rechts als je binnenkomt op het terrein. Doe het graag discreet en doe de deur weer goed dicht want ik wil liever niet dat buitenstaanders weten dat daar onze voorraad ligt. Ook mogen jullie zelf de tunnels in om tomaten te plukken voor jezelf zolang ze er nog hangen.

Winterklaar maken Naast het wieden zullen we langzaam steeds meer bedden winterklaar maken en afdekken met zwart plastiek of inzaaien met groenbemesters.

Deze week te oogsten: Stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, bindsla, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla, kleurwortels, zomerwortels, roodlof, gele ui, gewone mesclun, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, laatste aubergines en tomaten, Jalapeno en Habanero pepers, rucola, ijsbergsla, stamslabonen en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn, salie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.