Oogstbericht 39

Het seizoen Ik geloof dat ik elk seizoen hetzelfde zeg: ‘Dit is het mooiste seizoen op de akker’. Maar echt, als ik zo rondloop en al die mooie kleuren en geuren zie en ruik, dan ben ik domweg gelukkig. Het helpt ook dat het afgelopen week heerlijk weer was en het onkruid iets minder hard groeit. En eindelijk is er nu ook weer regen gevallen. De laatste (lichte) regenval was op 6 september. De groenten krijgen door het mooie weer en het buitje regen weer even een opkikker om verder te groeien. 

Nieuw te oogsten De rucola kan geoogst. Deze staat naast (en soms ook onder) de Aziatische mesclun. Je kan de rucola het beste per blad oogsten zodat de plant verder kan groeien. Ook worden de Habanero peper langzaam oranje/rood. Deze zijn nog heter dan de Jalapenos dus pas op, niet teveel door je eten doen want het vuur komt je oren uit. De pepers oogst je door heel voorzichtig onder de struiken te kijken en de peper met een schaartje af te knippen. 

Nieuwe oogstgenoten Op zaterdag 9 Oktober van 15.00-16.00 uur geef ik voor nieuwe potentiele oogstgenoten een rondleiding. Mocht je mensen weten die geinteresseerd zijn om volgend jaar mee te doen, laat ze zich opgeven via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl.   

Kimchi Op het veld staat die heerlijke Aziatische mesclun. De meesten van jullie hebben m nog niet ontdekt, maar hij is heerlijk. Je kan er een raapstelenstamppot van maken of gebruiken voor allerlei Aziatische gerechten. Maar je kan ook, en dat is mijn favoriet, een potje kimchi maken. Daarvoor heb je nodig een flinke hand mesclun, wat bosuitjes, stukje gember, knoflook, pittige paprika poeder, wat trassi (of vissaus), wat suiker en zout (4 x zoveel zout als suiker). Snij alles klein en meng alles goed ruw zodat er vocht vrij komt. Stop alles in gesteriliseerde pot (ik laat potjes 30 minuten in kokend water koken), stop m goed vul en zorg er vooral voor dat de bovenste laag goed bedekt wordt door vocht. Heb je te weinig vocht, vul dan aan met licht zout water (zoals traanvocht proeft). Zelf leg ik er wel een rondje keukenpapier of met een zwaar steentje zodat de groenten goed onder water blijven. Draai de deksel losjes dicht, zet het potje op een schotel voor overloop en zet m op kamertemperatuur weg. Proef regelmatig en na 2-3 weken moet ie klaar zijn. Om het fermenteren te stoppen, zet je je potje in de koelkast, als je er tenminste vanaf kan blijven en niet alles in 1 x op eet. Zoek anders verder op internet naar andere recepten voor kimchi.

Wintertijd aanwezigheid Op 1 Oktober gaat ons winterschema in en zullen we tot ongeveer 1 November alleen op dinsdagen, woensdagen en vrijdagen aanwezig zijn. Na 1 November zullen we slechts 2 dagen per week aanwezig zijn. Voorlopig veranderen onze openingstijden niet.  

Deze week te oogsten: Laatste courgettes geel en groen, stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, bindsla, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla, kleurwortels, zomerwortels, roodlof, gele ui, gewone mesclun, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, aardappelen (Agria), aubergines, tomaten, Jalapeno en Habanero pepers, rucola en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.