Oogstbericht 38

Oogstgenotenbijeenkomst en oogstdiner Nou nou, dat was me wat. De derde editie van het oogstdiner. Wat een heerlijk weer, een fantastische aankleding, fijn gezelschap, een gesmeerd team, en lekker eten. En bovendien een bijna volle maan. We waren met ongeveer 70 mensen in totaal en we hebben echt staan knallen met ons allen. 

Voorafgaande aan het diner hadden we een mooie oogstgenootschap bijeenkomst met ongeveer 30 mensen. Binnenkort zal ik een kort verslag maken van de bijeenkomst maar voor nu alvast het volgende: Nina en Sanne gaan potluck bijeenkomsten organiseren voor oogstgenoten. Dit betekent dat ieder die dat wil een gerecht maakt en meeneemt naar een gezamenlijk diner en tijdens het diner ook recepten uitwisselt. Dit heeft twee doelen: elkaar beter leren kennen en onze recepten uitwisselen. Verder was het thema van de bijeenkomst ‘Kan het uit?’. Het thema komt voort uit een blog van een van de oogstgenoten. In haar blog legt ze uit dat veel mensen aan haar vragen: ‘Oogstgenoot zijn, kan het uit?’ Met andere woorden: Krijg je waar voor je geld?’ Zij legt uit dat ze niet alleen geniet van de groenten maar ook van allerlei andere geneugten van de akker, zoals de rust, het samen oogsten met haar kind, de schoonheid, zien hoe groenten groeien etc. Op basis van deze blog, hebben we verder gepraat over de ‘toegevoegde’ waarden van de tuin en natuurlijk over wensen en zaken waar jullie tegenaan lopen. Binnenkort volgt het uitgebreide verslag. 

Nieuw te oogsten  Naast de Aziatische mesclun is nu ook de gewone mesclun te oogsten. Ook deze snij je 2 cm boven de grond af zodat de sla weer door kan groeien. Inmiddels is de Aziatische mesclun alweer zo groot dat je er heerlijk mee kan wokken of een raapsteelstamppotje. Ook zijn we de Ditta aardappelen aan het oogsten. De oogst is ook weer heel karig maar de aardappeltjes zijn wat verfijnder dan de Agrias. En de eerste Black Futsi pompoenen liggen op de kraam. Deze zijn nog zoeter dan de Red Kuri pompoenen, en je kan ze langer bewaren. Ook de Jalapenos peper kunnen geplukt, als ze rood zijn! Voorzichtig afknippen met de schaar. Ik bedenk me ook dat ik misschien de knolselderij nog niet genoemd heb? Heerlijk, en met de spitvork uit de grond te wippen.

Wilma’s kantoorfiets Misschien hebben jullie m al zien staan, de Out-in-Office kantoorfiets, ontworpen en gemaakt door Wilma, mijn allereerste stagiaire die naast tuinder ook meubelontwerper/maker is. Terwijl je werkt, vitamine D aanmaken en frisse lucht happen. Wat wil je nog meer. Daarnaast is ie prachtig geworden! Hij is te huur via www.outinoffice.nl 

Seizoen 2022 Je zou het niet 1,2,3 verwachten maar we zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor seizoen 2022. Zo gaan we binnenkort de knoflook leggen. Volgend jaar kunnen we weer nieuwe oogstgenoten verwelkomen dus als je buren, collegas of vrienden hebt die belangstelling hebben, leidt ze vooral rond op de Tuinderij want nu staan er allerlei groenten. Volgend jaar April niet. En laat ze zich aanmelden als oogstgenoot 2022! En als je zelf ook weer wilt, geef jezelf dan ook op. Huidige oogstgenoten gaan altijd voor.

Afdeling kwijt De twee snoeischaren en alle aardappelschilmesjes van de kraam zijn inde loop van het seizoen verdwenen. Heeft iemand van jullie ze ergens gezien? Vooral de snoeischaren waren net voor de zomer gekocht en waren fijn en mooi voor de bloemen.  

Deze week te oogsten: Laatste courgettes geel en groen, stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, bindsla, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla, kleurwortels, zomerwortels, roodlof, gele ui, gewone mesclun, spaghetti pompoen, black futsi pompoen, aardappelen (Agria), aubergines, tomaten, Jalapeno pepers en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.