Oogstbericht 37

Nieuw te oogsten  De zomerwortels (de gewone oranje) kunnen geoogst. Net als bij de Kleurwortels, zoek je planten met groot loof uit en zet dan je spitvork naast de wortels en haal ze omhoog, trek ze vervolgens uit de grond en schut de grond af. zie https://www.youtube.com/watch?v=oAIbYcbmYT4 En ook hier geldt: klein maar fijn/ lekker. Ook de Aziatische mesclun kan geoogst. Snij de planten net als de gewone snijsla 2 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien, zie https://www.youtube.com/watch?v=XzNYXbVn6xc  De blaadjes kan je door je salade mengen. En als ze te groot worden (of te dominant van smaak) dan kan je de bladeren ook roerbakken. Ook de krulandijvie kan geoogst. Die oogst je per krop. Je zoekt het nekje en snijdt de krop af. O ja, en vergeet niet naar de groene vlaggetjes te kijken.

Op De boontjes (stok en stam) zijn ongeveer op. Nog even geduld en er komen weer nieuwe stamslabonen en sojaboontjes. Ook de veldkomkommers zijn nagenoeg op, en de courgettes trekken zich langzaam terug. 

Afgelopen week hebben we weer veel gewied. Gelukkig neemt de groei van het onkruid wat af zodat we heeeeel langzaam weer wat overzicht krijgen en de spruitjes en winterpeen weer tevoorschijn komen. Hans heeft zeisles gehad van Sandy (www.zeisles.nl ) en heeft het hele winterrogge veld gezeist. Dat moest hij wel bekopen afgelopen weekend want het ziet er licht uit, maar zeisen is echt zwaar werk. 

Oogstdiner Het oogstdiner zit vol. Iedereen die zich nu nog aanmeldt, komt op een wachtlijst. Wel is er nog voldoende plaats bij de oogstgenotenbijeenkomst (soort ALV) om 17.00 uur met aansluitende borrel. Het is fijn als je je opgeeft zodat we weten hoeveel drank we moeten inslaan. 

Crowd funding actie voor Natuurtalent. Zoals jullie misschien hebben vernomen, is Natuurtalent opgelicht door een bende electriciens met een schade van bijna €10.000,00. Een lief persoon is een crowfunding begonnen voor Natuurtalent. Alle kleine beetjes helpen. Mocht je willen bijdragen zie:  https://getfunded.nl/campagne/17416-help-gedupeerde-zorgboerderij-natuurtalent-in-schiebroek?fbclid=IwAR1bqp2z-GEV-QfohNUWbZsH7zKzYS9_mxMWGvt7ScImbM2dK36eXXAvQIQ 

Deze week te oogsten Laatste courgettes geel en groen, stengelui, andijvie en krulandijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, bindsla, groene bleekselderij, Aziatische mesclun/ snijsla, kleurwortels, zomerwortels, zomer prei, roodlof en gele ui, red kuri pompoen, spaghetti pompoen, aardappelen (Agria), aubergines, tomaten, en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.