Oogstbericht 36

Nieuw te oogsten  Sommige van jullie hebben er al van genoten: we zijn de eerste pompoenen (Red Kuri en Spaghetti) aan het oogsten. Het zijn prachtexemplaren. De spaghetti pompoen eet je anders dan gewone pompoenen, nl als spaghetti (ipv spaghetti). Speur op internet even naar de bereidingswijze. Ook hebben we de eerste Agria aardappelen gerooid. De eerste rij die we oogstten, zorgde voor een grote teleurstelling. Er kwamen minder aardappelen uit dan we erin hadden gestopt. Ik ga er vanuit dat de komende rijen betere resultaten laten zien. Zodra we weer pompoenen en aardappelen hebben, leggen we ze op de kraam.  Ook de bindsla kan geoogst. Voel even aan de krop. Als deze goed gevuld voelt, ga je weer op zoek naar het nekje en snij je de hele krop af. Bindsla eet je als sla. Heerlijk stevige sla. En de romanescu bloemkool laat zich hier en daar zien. Om de oogst te verspreiden onder de oogstgenoten zullen wij deze voor jullie oogsten en leggen we ze op de kraam. 

Rijkdom Het is de piek van de oogsttijd, onmiskenbaar! En daarmee ook een beetje herfst. Wat een rijkdom op de tuin. Dus naast al het onkruid, groeien de groenten ook enorm goed, en geven alle vruchtgewassen hun vruchten af. Wat een heerlijke tijd. Tegelijkertijd trekken de stokbonen zich langzaam terug en de stamslabonen. Gelukkig hebben we nog een bed met stamslabonen in wording en die zijn hopelijk over een paar weken klaar.

Afgelopen week hebben we naast het oogsten van de eerste aardappelen en pompoenen vooral heel veel gewied. Zelfs de bloementuin krijgt langzaam maar gestaag een ander aanzicht. Deze week steken we over naar het wieden van de andere kant van de akker. Dat wordt me een karweitje!

Oogstdiner Langzaam maar zeker stroomt de deelnemerslijst van het oogstdiner vol. Dus als je nog mee wilt eten, geef je dan vooral snel op voordat we vol zitten. De maaltijd is geschikt voor zowel vleeseters, vegetariers en vegans. Ik ben er zeker van dat het mooi weer wordt op 18 september :-).

Deze week te oogsten: Courgettes geel en groen, stengelui, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei, roodlof en gele ui, red kuri pompoen, spaghetti pompoen, aardappelen (Agria) en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.