Oogstbericht 35

Nieuw te oogsten  Vanaf deze week kan de roodlof geoogst en liggen er gele uien op de kraam. De roodlof oogst je net als een krop sla: Zoek het nekje en snij de krop af. De buitenste bladeren zijn uitstekend om te roerbakken, dus niet weggooien. Op de wassendemaan.be staan heerlijke recepten met roodlof: ttps://www.dewassendemaan.be/producten/radicchio. En ik hoop dat jullie roodlof razend lekker gaan vinden want in een vlaag van verstandsverbijstering heb ik wel 450 kropjes geplant (in 3 batches). De gele uien komen van het hoofdpijnbed: waar Bas en andere oogstgenoten week na week het onkruid hebben weggehaald. De uien zijn daardoor gered maar wel wat ondermaats. Misschien kunnen we er iets lekkers mee maken, zoiets als Rotterdamse uitjes in pot?   

Afgelopen week hebben we al het plantgoed weer de grond in gekregen, en de bloementuin voorzien van mooie houtsnipper paden. En zijn we begonnen met weer een aanval op het onkruid. Dat gaan we deze week verder zetten, en als eerste zullen de bladgewassen ontzet worden en vervolgens de herfst- en winter wortelgewassen aan de andere kant van de akker.  

Oogstdiner Jawel, op 18 September (ik voorspel 24 graden celsius met een licht briesje) gaat het oogstdiner plaats vinden, en onze oogstgenotenbijeenkomst met daaraan vooraf gaand de blote voeten hardloop workshop door Hans, onze bloten voetenman. Als het goed is hebben jullie dit weekend een mail daarover gehad. Geef je vooral snel op bij mij dan weten wij voor hoeveel mensen we gaan koken, en hoeveel mensen er mee doen aan de bijeenkomst en workshop. Het menu is een verrassing maar iedereen kan mee-eten, of je nu vleeseter, flexitarier, vegetarier of vegan bent. 

Vooruitblik Ik zie jullie verlangende blikken naar de aardappels en de pompoenen wel. Nog heel even wachten. Misschien dat tegen het eind van de week wat aardappels en pompoenen op de kraam liggen. Niets is zeker, maar het zou zomaar kunnen. 

Hard werken, goed genieten Zoals de foto al laat zien, we werken ons te pletter maar kunnen ook goed genieten. 🙂

Deze week te oogsten: Courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei, roodlof en gele ui. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.