Oogstbericht 34

Nieuw te oogsten  Vanaf deze week kunnen de kleurwortelen, zomerprei, en de shiso / notenkruid geoogst worden. Ook kan de Nieuwzeelandse spinazie op bed 12 geoogst. De kleurwortelen zijn klein maar fijn. Ze hebben veel concurrentie van onkruid gehad en daarnaast zijn ze niet uitgedund, maar lekker zijn ze zeker. Je oogst ze met een spitvork. Zet de spitsvork naast de wortels en licht ze op. Zo kan je gemakkelijk de wortels uit de grond trekken. De zomerprei heeft hetzelfde verhaal als de wortels en je oogst ze ook op de zelfde manier met een spitvork. Shiso/ notenkruid staat bij de basilicum en aubergines in de tunnel. Ik had dit kruid ooit bij Binnenstebuiten gezien en het leek me leuk om  het te proberen. Het staat in volle glorie in de tunnel. Je oogst de shiso per blad, en je probeert ook hier zoveel mogelijk de topjes eruit te knippen zodat de plant lekker door kan groeien. Het is een bijzonder kruid: zelf proef ik vrij weinig maar anderen roemen de smaak. Lekker in Japanse gerechten (net als basilicum niet koken). We hebben nog geen videos van deze groenten/ kruiden gemaakt. Dat gaan we woensdag doen, dus kijk vanaf woensdag avond op https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos.

Week 34 en dat betekent dat er weer plantgoed komt deze week: Koolrabi, knolvenkel, en verschillende soorten sla. Ook gaan we raapstelen en gewone mesclun zaaien. 

Boeketten maken Op 8 september om 19.00-21.30 hebben we op de Tuinderij een workshop boeket maken, ism Velt Rotterdam. Annelies van Velt geeft de workshop. Ik ben de bevallige assistent. Wil je meedoen, geef je op via https://www.facebook.com/events/257448909376339 of via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl 

Groenselder danwel ongebleekte bleekselderij, wat kan je daar nou mee, vroeg een oogstgenoot laatst. Naast dat bleekselderij een standaard ingredient is voor veel Italiaanse gerechten, kan je er verder heerlijke salades mee maken. Kijk voor inspiratie https://www.dewassendemaan.be/recepten?search=bleekselderij&seizoen=All&tags=All

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, laatste rode kroot, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel etc.