Oogstbericht 30

Nieuw te oogsten  Pak de kaart van de tuin er maar vast bij, want de gewassen staan nu wijd verspreid over de twee akkers. De veldkomkommers (kraam), Chioggiabieten  (bed 7), Nieuwzeelandse spinazie (bed 7), de krulsla (bed 12) en de eerste stokbonen (bed 18) zijn rijp, in dit geval de paarse Blauhildes. Spekbonen zijn het eigenlijk maar je kan ze heel goed als sperzieboon eten. De veldkomkommers oogsten wij voor jullie en liggen op de kraam. Neem vooral een lekker maaltje mee, want er zijn er meer dan genoeg en wordt concurrent van Kesbeke (zoet-zuur)! Het zijn heerlijke komkommertjes (Marketmore), beetje stekelig maar sappig. De chioggia bieten: zoek de grote exemplaren uit en trek ze voorzichtig uit de grond en zorg ervoor dat de kleintjes met wortel en al in de grond blijven zodat die verder kunnen groeien. De NZ spinazie oogst je net als de basilicum: Je knipt de toppen eruit zodat de zijscheuten verder kunnen groeien. De krulsla spreek voor zich: doorsnijden dat nekje. En voor de Blauhildes: zoek wat grotere exemplaren uit en knip het steeltje van de peul door en laat de kleinere bonen doorgroeien. Oogst vooral voorzichtig en met mate zodat het groeiproces gestimuleerd wordt en volgende week iedereen kan oogsten.  Zie ook het youtube kanaal voor nadere instructies :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Extra aandacht voor de snijbiet Ik zie dat de snijbiet door sommige oogstgenoten best mishandeld wordt. Graag per plant maar een paar stelen oogsten en dan naar de volgende plant. Niet meteen een hele plant wegsnijden. Dat geeft veel overlevingsstress voor de plant. 

Deze week is het weer plantweek: Palmkool, boerenkool, winterprei, rode bietjes, sla, andijvie, roodlof gaan ze grond in, en gaan we ook weer zaaien: wortels, winterwortels, kleurwortels, ramenas, Aziatische mesclun en even kijken of de pastinaak de grond nog in kan. Kortom, weer genoeg te doen zodat we ook in het najaar weer lekker kunnen eten.

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, gewone mesclun (snijsla), laatste witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, rode kroot, andijvie, snijbiet, knolvenkel, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, eerste stokbonen (Blauhildes). Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).