Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten De andijvie, knolvenkel en gekleurde snijbiet komen in het assortiment om te oogsten. Kies de grootste andijvie kroppen uit en snij ze bij het nekje af. De knolvenkel laat zich iets minder makkelijk oogsten en het handigst is om de knol met wortel en al uit de grond te trekken en de wortels vervolgens af te draaien/ weg te snijden. De gekleurde snijbiet: Kies mooie stengels uit en snij ze 2 cm boven de grond af, en oogst van verschillende planten. Wees echter voorzichtig want we hebben ook snijbiet bij gezaaid en dus staan er kleine kiemplantjes op het bed! In de bloementuin kunnen ook Crocosmeas, Leeuwenbekjes en Echinaceas (paarse zonnehoed) geplukt worden. De crocosmea aan de onderkant afsnijden zodat je een mooie lange steel hebt, en alleen oogsten als er al een paar bloemen open zijn. De leeuwenbekjes oogst je het best door ze halverwege af te snijden zodat aan de zijtakken zich nog nieuwe bloemen kunnen vormen. Bij de Echinacea snij je de middenbloemen eruit zodat de zijbloemen verder kunnen groeien. Als de zijbloemen nog dicht zitten zullen ze op de vaas bijna zeker niet uitkomen, dus graag laten staan. Zie ook het youtube kanaal voor nadere instructies :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Zwarte bessen In de boomgaard van Natuurtalent die grenst aan de akker staan heel veel zwarte bessen. Hele mooie ronde. Dus hou je van zwarte bessen: iedere oogstgenoot mag een bakje zwarte bessen plukken. 

Survey Afgelopen zondag stond Lukas op de akker om extra oogstgenoten te interviewen. Mocht je nog niet hebben meegedaan en heb je 5 minuten om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen, surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, gewone mesclun (snijsla), laatste witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui, rode kroot, andijvie, snijbiet en knolvenkel. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).