Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten De rode bieten ofwel de krootjes kunnen geoogst. Eindelijk. In het groot brengen van de kroten hebben heel wat wied uren gekost.  Kies vooral de grotere exemplaren uit en wrik ze voorzichtig tussen de buren vandaan zodat de kleine krootjes nog wat verder kunnen groeien. Verder kan je in de aubergine tunnel nu ook de toppen van de rode basilicum oogsten. En mocht je een Vervene-thee-fanaat zijn: je mag wat takjes afsnijden van de citroenverbena in de bloementuin. Pak hiervoor een snoeimesje en snij hier en daar een takje weg zonder de struik te beschadigen. In de bloementuin staat ook de dropplant in bloei. De bijen zijn er dol op, maar je mag ook wat plukken. Graag stelen van ongeveer 20-30 cm snijden, dus geen kapstokjes laten staan. Oogst en denk aan je mede-oogstgenoten.

Slakkenland Inmiddels zijn we in slakkenland aangekomen. Ik kan het bijna niet meer geloven maar in 2019 heb ik -echt waar- maar 3-5 slakken geteld. En nu leven we in slakkenland.  Vooral de dahlias en de zonnebloemen moeten het ontgelden maar ze huizen ook in de sla, in de kolen. Je zal ze best tegengekomen zijn. Misschien zelfs al op je bord. Wat doe je eraan. Knoflook gier, scherp zand, en constant wegrapen is het devies, en alle schuilplaatsen (onkruid) weghalen. En als dat allemaal niet voldoende is, accepteren dat de slakken mee-eten.  

Survey Over de afgelopen maanden heeft student Lukas in opdracht van ons CSA netwerk (je weet wel, het netwerk waar alle zelfoogstmoestuinen aan zijn verbonden) een survey opgesteld naar de beweegredenen om oogstgenoot te worden. Daar ben ik zelf natuurlijk ook nieuwsgierig naar. Heb je 5 tot 10 minuten tijd om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen? Je deelname draagt bij om de toegevoegde waarde van dit alternatieve voedselnetwerk bloot te leggen, en is anoniem. Wij waarderen je mening! Dus surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

O ja niet vergeten: Alleen oogsten waar de groene vlaggen staan. Dank!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui en rode kroot. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant.