Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten Komende week gaan we rode (Morado) en witte (Messidor) knoflook oogsten. We zullen deze op de kraam leggen. Ook de knoflook is voor direct consumptie, dus neem mee wat je deze week gaat eten. Ook de stengelui /bosui kan geoogst. Deze oogst je door het hele bosje met kluit en al uit het bed te halen en de kluit vervolgens weg te knippen. De Thaise basilicum oogst je net als de gewone basilicum: De toppen eruit knijpen zodat de plant lekker breed uit gaat groeien. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. En als je de tunnel weer uitgaat: Laat de deur op een kier en als de zon erg hard schijnt, half open. In de bloementuin kan je van de groene en de citroenthijm oogsten. Knip voorzichtig wat takjes uit het planten zodat de plant verder kan groeien. Verspreid je oogst over de verschillende planten. In de bloementuin kan je ook Verbena (Ijzerhard) en trommelstokjes plukken. Snij deze vooral mooi diep af en denk bij het plukken aan je mede-oogstgenoten.

Op De tuinbonen, aardbeien, kapucijners, rijserwten en knolvenkel zijn op. Vooral de kapucijners en rijserwten zijn hard gegaan. Over een paar weken is er weer nieuwe knolvenkel. 

Afgelopen week hebben we eindelijk de spruiten geplant, de Nieuw-Zeelands spinazie en de voorgezaaide sugarsnaps. Poging 3 om deze peultjes te laten groeien op het land. En verder hebben we gewied, gewied, gewied en Mark en Leen zijn met de grasmaaier aan de gang gegaan.

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes, spitskool, knoflook en stengelui. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes.