Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten De spitskool, kapucijners, rijserwten, meiraapjes en de groene basilicum kunnen geoogst. De spitskool snij je bij haar nekje af en ontdoe je van de buitenste bladen. De kapucijners en rijserwten: Zoek daarvoor de dikke, goed gevulde peulen met een geelkleurend hoedje en breek de peul voorzichtig van de plant of gebruik een knipschaartje. Wees zuinig met plukken en denk aan je mede-oogstgenoten want de oogst valt wat tegen. Voor alle helderheid: van de kapucijners en de rjserwten eet je alleen de erwten, niet de peulen. De meiraapjes (echt voor de liefhebbers) trek je voorzichtig uit de grond. Mochten ze dicht op andere raapjes staan, hou met je hand die andere raapjes tegen en trek voorzichtig de meiraap eruit. De groene basilicum: daar knijp je voorzichtig de topjes uit zodat de plant zich gaat verbreden. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. Op ons Youtube kanaal staan nieuwe oogstfilmpjes https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos .

Afgelopen week hebben we de knolselderij geplant en hebben we het veld voor de spruiten gemaaid en gefreesd. Komende week frezen we het veld nogmaals en gaan de spruiten erin. De courgettes waren meer dan populair, dus ik heb daar de groene vlaggen weggehaald. Ik zag dat mensen de courgettes te klein oogsten en dat is zonde (en daar zijn we niet op berekend). Voorlopig zullen wij voor jullie de courgettes oogsten en liggen ze op de kraam.  En verder hebben we weer als een malle onkruid weggehaald en daar gaan we de komende tijd lekker mee verder. 

Tot ziens op de Tuinderij!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, bloemkool, tuinbonen, courgettes, knolvenkel, spitskool, kapucijners, rijserwten. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene basilicum. Bloemen: Margrieten, gele kamille, goudsbloemen, grashalmen.