Oogstbericht 25

Nieuw te oogsten De tuinbonen, courgettes, de witte koolrabi en de knolvenkel hebben een groen vlaggetje. Inderdaad, na die zon en de heerlijke regen van afgelopen dagen gaat het razendsnel. Bij de tuinbonen zoek je de dikste peulen uit en voel dan even of er boontjes inzitten. Ze maken namelijk eerst een lekker fluffy bedje voor de boontjes en als je dan de peulen te vroeg oogst, oogst je met name lucht. Pak de plant goed vast, en met je andere hand de peul met bonen en draai m voorzichtig naar beneden af. Verspreid je oogst over verschillende planten zodat de bovenste peulen nog lekker door kunnen groeien. De courgettes snij je, als ze tenminste 20 cm lang zijn, af bij hun nekje. De koolrabi kan je het makkelijkst helemaal uit de grond trekken en de wortel er af draaien. Voor de knolvenkel geldt hetzelfde. Zie ook het Youtube kanaal met oogstfilmpjes https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos. Ook zal ik komende week af en toe bloemkolen op de kraam leggen. Bloemkolen doen het op de akker zeer matig en van de 150 geplante planten staan er nog zo’n 30-40 met kleine bloemkooltjes. Zodra ze vol zijn, leg ik ze op de kraam. Les: Volgend jaar geen gewone bloemkool meer.  En trouwens: de sprouting broccoli laat haar gele bloemen zien. Pluk eens voor de grap een takje met bloemen en proef eens. Boordevol smaak. Heerlijk om een omelet mee te bakken of een soufle van te maken. Als jullie de gele bloemen niet wegsnijden, doen wij het zodat er weer nieuwe paarse bloemknoppen komen. Zeer waarschijnlijk zullen de komende week ook de kapucijners en erwten te oogsten zijn en voor de liefhebbers meiknolletjes. Let op de groene vlaggen! Ook mag er geplukt van de Margrieten en Gele Kamille in de bloementuin en in de koude kruidentuin van de muntsoorten en de citroenmelisse.

Afgelopen week stond in het teken van planten: we hebben rode kool, Savooie kool, en Romanescu bloemkool geplant, roodlof, groene selder, andijvie en sla. En de pompoenen zijn bijgeplant zodat we weer goed in de pompoenenplanten zitten. De bedden voor de knolselderij zijn geprepareerd en de Rode basilicum, honing meloen salie en de Franse Dragon zitten in de grond. 

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Dus laat het vooral weten als je komt! En wij gaan verder met planten (knolselderij, stengelui en de spruitjes). En onkruidbeheer natuurlijk. Tot ziens op de Tuinderij!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, bloemkool, tuinbonen, courgettes, knolvenkel. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse. Bloemen: Margrieten, gele kamille, goudsbloemen.