Oogstbericht 24

Nieuw te oogsten Helaas, alle grote knolvenkel is al geoogst dus ik heb het vlaggetje even weg gehaald zodat de resterende knolvenkel wat groter kunnen groeien. Zonde om ze zo klein te oogsten. Wel kan er deze week geplukt worden van de aardbeien. Ze staan goed verborgen tussen alle onkruid. Dus dat wordt een mooie zoektocht.  Verder gaat het nu razend snel. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste courgettes en tuinbonen een groen vlaggetje krijgen. Dus als je op de akker komt, goed rondkijken naar de groene vlaggen.

Afgelopen week zijn we weer als een malle tekeer gegaan op de tuin, ondanks de hitte. We hebben de komkommers in de grond gezet, de sojabonen en de gewone stam slabonen (nogmaals) gelegd, de zonnebloemen gezaaid, de zoete aardappelen (jawel), de groene en Thaise basilicum, en de citroenverbena geplant. De bedden voor de nieuwe kolen zijn geprepareerd, en er is weer lekker op los gewied door de oogstgenoten. En de waterpomp is aangesloten. En dat was hoognodig ook. Het regenwater is nagenoeg op en de tuinbonen verlangen echt veel water nu. Straks ga ik nog even langs om ze extra water te geven. Ook is er weer nieuwe compost gebracht en hebben we weer verschillende biologische kruiden binnen gekregen: franse dragon, honing meloen salie, lavendel, oregano en citroenverbena.

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Dus laat het vooral weten als je komt! De strijd tegen het onkruid gaat verder. En verder gaan we planten, planten en planten want de nieuwe biologische planten van Jongerius komen er aan. Het gaat flink heet worden deze week, dus wens ons sterkte!

Tunnels en andere zaken Vanmiddag was ik op de akker en zag ik dat iemand de deuren van de tunnels had gesloten. Met de zon op de tunnel en de deuren dicht, kan het boven de 50 graden worden en dat vinden zelfs tomaten en aubergine niet fijn. Een groot deel van de planten was bevangen door de hitte. GRAAG OPEN LATEN DIE DEUREN! 

Ik zie ook dat mensen staan te popelen om bloemen te plukken in de bloementuin. Niet doen. De poppies die er nu staan, verwelken meteen en van de lupines en het vingerhoedskruid willen we zaden winnen. Dus graag laten staan. Nog even geduld. Het bloemenseizoen begint in Juli. En voor alle groenten, kruiden en bloemen geldt: Kijk naar de groene vlaggetjes.

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, laatste Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla), laatste koolrabi, sprouting broccoli. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.