Oogstbericht 23

Nieuw te oogsten Ja!!! Er is nieuwe groente. Allereerst de paarse koolrabi (wat een prachtexemplaren), en ook de knolvenkel en de sprouting broccoli. Ik heb alles voorgeproefd en de smaken zijn voortreffelijk :-). De knolvenkel en de koolrabi (zoek de grootste exemplaren) oogst je door de hele plant uit de grond te trekken en vervolgens de wortels er af te snijden of te draaien. De sprouting broccoli is een heel ander verhaal: Daar zoek je de grootste sprouts van de plant en die snij je eruit zodat de rest door kan groeien. Oogst vooral van verschillende planten. Als we goed oogsten hebben we een maand lang plezier van de broccoli want hij blijft sprouts maken. En denk bij deze groenten ook aan je oogstgenoten. Uit ervaring weet ik dat deze groenten zeer populair zijn.

De tuin als leermeester Sommigen van jullie weten misschien dat ik van het autonome soort ben dat graag alles zelf en alleen doet. Deze week heb ik mee mogen maken hoe belangrijk het is om een team om me heen te hebben. Ik werd ziek (niets ernstigs hoor) en mijn team nam me vlekkeloos alle taken uit handen. Het werk ging door en zelfs de rondleidingen op zaterdag hebben Hester en Hans overgenomen en ook vandaag zijn Hester en Mark nog even plantjes water wezen geven. Echt fantastisch! Wat een zegening zo’n team. Onbetaalbaar.

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Het samenwerken is enorm genoeglijk en het geeft een fijne gezelligheid op de tuin. Verder gaan we weer ! de sojabonen leggen en de zoete aardappelen, twee (sub-)tropische gewassen. Is er niet van gekomen afgelopen week. En we gaan weer wieden en een aantal bedden klaarmaken voor de plantjes die in week 24 komen waaronder de spruiten, rode kool, savooiekool, roodlof etc. Het belooft een warme week te worden en waarschijnlijk wordt het tijd om de waterpomp en de slangen in stelling te brengen. 

Nieuw logo Jelle, oogstgenoot en kunstenaar heeft een nieuw logo voor de tuinderij ontworpen. Ik moet mn lettertypes en de rest van de lay out er nog wat op afstemmen maar dat gaat wel goed komen. Ik ben er heel blij mee. 

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla), koolrabi, knolvenkel, sprouting broccoli. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.