Oogstbericht 22

Afgelopen week stopte eindelijk de regen en kwam de zon te voorschijn. Niet alleen heerlijk voor onszelf -want werken in de modder was ik persoonlijk behoorlijk zat- maar ook voor de planten en het ontkiemen van zaden. Inmiddels zit het plantgoed van Jongerius in de grond (bleekselderij, verse sla, knolvenkel en knolselderij), en ook ons eigen plantgoed, waaronder de aubergines en courgettes, is geplant. De dahlias zitten nu echt allemaal in de grond, en alle Abessijnse gladiolen.

Ook was er woensdag weer een team van oogstgenoten voor het wieden van de bedden. Het wordt echt gezellig op het land zo en stukje bij beetje worden de bedden schoon.Nog even in de repeat:  De komende tijd gaan we elke woensdag meewerk dagen organiseren om van het onkruid af te komen. Als je wilt meewerken op woensdag, stuur me een berichtje! Elk uurtje dat je komt is mooi meegenomen.

Ach ja en afgelopen zaterdag was het natuurlijk NL doet. We waren met 10 mens op de akker. Hans en Bas hebben de bonenstaken stevig neergezet, en meteen maar de pronkbonen en stokbonen gelegd. Carine, Sophie en Monique hebben  de frambozen, bramen en boissen berries van onkruid ontdaan, en An, Laura, Jan Diederik, Valentijn, Rowan en Rein hebben een eerste deel van het nieuwe zonnebloembed geschoond, compost gegeven en de eerste zonnebloemen gezaaid. Wat is er een hoop gedaan afgelopen week. Super bedankt allemaal!

Komende week gaan we de sojabonen leggen en de zoete aardappelen, twee (sub-)tropische gewassen. Vorig jaar hebben we de zoete aardappel in de kas geprobeerd maar dat werd niets. Nu gaan we het op het veld proberen en heb ik plantjes laten opkweken door een professional. Vorige week vielen ze in een doosje door de brievenbus en ze zijn inmiddels goed hersteld van de reis per post. En we gaan wieden, wieden, wieden, wieden en nog eens weiden. Want ik was net op het land, en het onkruid schiet de grond uit. Waar komt het toch allemaal vandaan?

Nieuw te oogsten Geen nieuwe groenten dit keer. Maar het zal niet lang duren voordat de knolvenkel en koolrabi groot genoeg zijn. Heb geduld!

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla. )Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.