Oogstbericht 21

Afgelopen week waren we overgeleverd aan de weergoden. Ijsheiligen is voorbij maar de wind, gewone kou en regen tieren er welig op los en ook zij zijn een bedreiging voor de gewassen. Een aanzienlijk deel van de pompoenen is stuk gewaaid. Gelukkig kunnen we nog opnieuw inzaaien. Maar veel gewassen staan nagenoeg stil in hun groei. 

De planning van afgelopen week ging weer net anders dan bedacht :-). De bleekselderij, knolselderij, eikenbladsla, knolvenkel planten van Jongerius waren nog zo klein dat ik ze niet durfde te planten in dit weer. Wel hebben we de koolrabi en de tomaten geplant en twee nieuwe rijen sugarsnaps en de peterselie ingezaaid. En we hebben de tunnel voor de aubergines en het veld voor de courgettes geprepareerd. 

Op woensdag kwam een team van oogstgenoten ons versterken met het wieden van de wortelgewassen. Dat was niet alleen fijn maar bovendien heel gezellig. De komende tijd gaan we elke woensdag meewerk dagen organiseren om van het onkruid af te komen. Als je wilt meewerken op woensdag, stuur me een berichtje! Elk uurtje dat je komt is mooi meegenomen.

Komende week gaan we weer proberen de bleekselderij, knolselderij, knolvenkel, eikenbladsla, de courgettes en de aubergines grond in te zetten en is het de hoogste tijd voor de tweede rij van pronkbonen en stokbonen, en de sojabonen. En bovendien: de stekjes voor de zoete aardappelen (experiment) zijn binnen dus ook die kunnen de grond in. Het belooft weer een pittig weekje werk te worden :-).

VELT tuindagen Onze Tuinderij is lid van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). Dit is van origine een Belgische vereniging maar tegenwoordig ook stevig geworteld in Nederland. Op zaterdag 5 Juni doen we mee met de Open VELT dagen https://velt.nu/ecotuindagen, en geven we in de middag rondleidingen en leggen we een paar principes van ecologisch tuinieren uit. Mocht je kennissen en vrienden hebben die de tuin (of een andere tuin) een keer willen bekijken, dit is de kans. Voor mee info zie https://velt.nu/ecotuindagen/csa-tuinderij-de-stadsboerin-rotterdam

Nieuw te oogsten Het is al sla dat de klok slaat. De ijsbergsla, en de mescluns (=snijsla mix) kunnen geoogst. De ijsbergsla oogst je als krop en snij je net als de eikenblad sla en andijvie bij haar nek af. De mescluns snij je ongeveer 2 cm boven de grond af zodat ie weer lekker door kan groeien. De Aziatisch mesclun bestaat uit verschillende koolachtige soorten, en de gewone uit verschillende slarassen. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun, gewone mesclun. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.