Oogstbericht 20

Plan B In de winter maakten we een uitgebreid teeltplan voor de tuinderij: Wat gaan we waar en wanneer zaaien/planten? Gedurende het voorjaar werd al duidelijk dat we onmogelijk de winterwortels zouden kunnen zaaien op het winterroggeveld (bed 9), te vroeg, te nat, teveel onkruid. Dus veranderde het plan en zouden we de pompoenen op het winterrogge veld zetten. Maar ook dat moesten we snel opgeven. Het is te nat op het land om de rogge te maaien en onder te frezen, terwijl de pompoenplanten smeekten om geplant te worden. Dus hebben we plan B (nou ja, eigenlijk plan C) ingezet. De pompoenen staan nu ten dele op het bed 6 naast de aardperen. Op dit bed stond vorig jaar de winterrogge en dit heeft ervoor gezorgd dat de grond prachtig los is en vol met voedingsstoffen van de rogge. Een teeltplan heb je echt nodig maar tegelijkertijd moet je ook flexibel kunnen zijn als het weer, de grond en het onkruid dat vragen. En zo weten we ook weer uit de praktijk dat het heel goed voor de grond is om winterrogge te verbouwen als groenbemester. Het staat soms in de weg maar doet de bodem heel goed.

Afgelopen week heb ik veel blije oogstgenoten gezien. En dat is een feestje, ook voor ons. Tip: Kijk vooral naar de groene vlaggetjes. Deze staan bij de naambordjes van de te oogsten groente. Kan niet misgaan.

Komende week gaan er weer heel wat planten de grond in: Bleekselderij, knolselderij, koolrabi, knolvenkel, eikenbladsla, de aubergines, tomaten, etc. Ook gaan we opnieuw de sugarsnaps inzaaien. Een oplettend oog zal gezien hebben dat de sugarsnaps nauwelijks opkomen. Na een kiemtest zag ik dat het slecht zaad was. Gelukkig heeft Bolster meteen nieuwe zaden gestuurd en kunnen we opnieuw zaaien.

Onkruid Het is zeer groeizaam weer. Dat betekent dat het onkruid ook de grond uitvliegt. Vooral het wortelgroentenbed heeft er nogal last van. Het is van dat fijne kleine onkruid dat vraagt om een goede blik, een vaste hand en veel geduld. Mochten jullie woensdag een uurtje of meer tijd hebben: Kom vooral wieden. Laat het me even weten of en hoe laat je komt (ook ivm corona), dan komen de wortelbedden vast weer schoon. En kunnen wij ons richten op het planten en zaaien. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, maggikruid, bieslook.