Oogstbericht 17

Voeding voor lichaam en geest Het voorjaar staat op de Tuinderij meestal in het teken van keihard buffelen op het land, in de avond vroeg naar bed om de volgende dag hetzelfde te doen. Dit voorjaar is dat niet heel veel anders maar is er toch tijd om allerlei interessante boeken en artikelen te lezen. Zo kwam ik op het spoor van Mark Hyman, een Amerikaans arts die schrijft in zijn boek ‘Food Fix’ over de relatie tussen voedsel, gezondheid en de staat van onze planeet. Ineens snapte ik weer waarom ik de Tuinderij begon, waarom ik vroeger ooit begon met de studie ‘Humane Voeding’ in Wageningen, kortom alsof er lijntjes tussen losstaande punten in mijn leven met elkaar werden verbonden. Zie het magazine Kampsolutions met op pagina 26-33 een artikel over het boek :https://7213071d.flowpaper.com/KAMPSOLUTIONSWinter2021/#page=1. Het boek is inmiddels binnen en ik ben erin begonnen. Voeding voor de geest. Ook ben ik via stagiair Marc op het spoor gekomen van Richard Perkins van Ridgedale en zijn boek ‘Regenerative agriculture’. Dat is weer meer van praktische aard (hoe zet je een kleine boerderij op) en zeer actueel in Nederland bovendien. Zie https://www.ridgedalepermaculture.com 

Afgelopen week hebben we de eerste bonenstaken neergezet en heb ik mijn Ferrari (de tweewielertrekker) weer eens uit de stal gehaald om wat bedden te fresen voor het betere zaaiwerk. Ook de ijsberg en eikenblad sla staan nu op het land en de kruidentuinen (koud en warm) krijgen vorm.

Komende week gaan de pastinaken, choggiabiet en bonen de grond in en zaaien we de komkommers voor.

Deze week te oogsten: Winterpostelein, Mosterdblad, Rucola, Rode raapsteel