Oogstbericht 48

Nieuw te oogsten Deze week kan de veldsla geoogst. Deze staat op de ‘oude’ akker, bed 3 (zie de plattegrond, bijgevoegd aan dit bericht). De veldsla oogst je door het hele plantje te oogsten en de wortels af te snijden.

Pauze De Romansecu bloemkool staat even op pauze zodat de kleine kooltjes kunnen groeien. 

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het onkruidvrij maken van bed 2, het oude bloemenbed, zodat daar volgend seizoen de zonnebloemen kunnen groeien. Bed 19 hebben we afgedekt zodat we daar in het vroege voorjaar kapucijners, peulen en sugarsnap kunnen zaaien. In de kas hebben we het ‘zoete aardappel’ experiment ontmanteld. Helaas moesten we constateren dat er nauwelijks nieuwe aardappels in de kuipen zijn aangemaakt. Volgend jaar gaan we het weer proberen. En gaan we pootmateriaal bij iemand halen die gewoon buiten op het land zoete aardappel verbouwt. Als hij het kan, kunnen wij het ook :-).

Komende week Het is eind november. We gaan de dahlia knollen uit de grond halen en opslaan op een plek waar t droog, donker en niet te warm en niet te koud is. Ze zijn niet wintervast en kunnen slecht tegen vorst. En we gaan verder met het oude bloemenveld. Ja dat is wel een klusje, zo’n heel veld omspitten en de kweekwortels eruit halen. Maar ook gezellig. Als alles meezit, gaan we ook bed 15 en bed 8 leeghalen. Dus wil je nog rode kool van veld 15, of palmkool van bed 8, pak je kans. 

Wintervoorraden Het zal niet lang duren voordat het ’s nachts gaat vriezen. De Nieuwzeelandse spinazie kan daar niet tegen en zal meteen verpieteren. Mocht je een vriezer hebben, oogst dan wat extra en vries het in (zoals je gewone spinazie zou invriezen). De Sarpo Mira aardappelen staan in ons voorraadhok maar uiteindelijk is het daar in de winter te vochtig. Nu al is er uitval door schimmel. Als we de komende week allemaal een extra zakje aardappels mee naar huis nemen, is de schuur mooi leeg en worden de aardappels gered. Thuis kan je ze veel beter bewaren :-). We zullen ervoor zorgen dat er steeds voldoende aardappels op de kraam staan, totdat ze op zijn.