Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten Deze week weer drie nieuwe groenten in het assortiment. De groene spruitjes zijn klaar voor de oogst. Je oogst ze door de grootste spruitjes er vanaf te plukken en de kleinere te laten zitten zodat deze verder kunnen groeien. Spreid je oogst over verschillende planten. Je kan de spruiten plukken door ze te draaien of door te knakken. Soms zitten ze behoorlijk vast en dan kan je een mesje gebruiken en de spruitjes van de steel snijden. Zelf ben ik niet dol op spruiten (te kolig) maar spruitjes met sesamolie en hete pepertjes, mmmmm. De winterwortels kunnen geoogst. Ze zijn niet zo groot geworden maar begin dus vooral te oogsten daar waar het loof het grootst is en doe dat met een spitvork (staat ergens op het land). En als derde mag de palmkool geoogst worden. Dit oogst je door de onderste bladen te plukken zodat de onderkant van de stam van de plant mooi kaal wordt. Je plukt dus het groene blad in haar totaal met steeltje. Niet alleen het uiterste stuk. Pluk van verschillende planten zodat de planten niet tot de top kaal worden maar laat tenminste 5-6 bladeren aan de top zitten zodat de plant nog door kan groeien. 

Op De Agria aardappelen, sjalotten, de gele uitjes en de pompoenen zijn op. En ook de bloementuin is nagenoeg klaar. 

Afgelopen week zijn we begonnen met het ontginnen van het oude bloemenveld, en spitvork voor spitvork halen we de kweekwortels uit de grond.Hester is begonnen met het leeghalen van de eerste tunnel (aubergines en paprikas zijn eruit) en we hebben de tweede tunnel ingezaaid met spinazie, raapstelen, rucola, winterpostelein, mosterdblad en veldsla. En de citroenverbena is naar binnen gehaald. Deze is namelijk niet winterhard. O ja, en we hadden een houtsnip op bezoek die bewegingsloos tussen de spruitjes zat. Net toen ik een foto wilde maken, vloog ie weg.