Oogstbericht 46

Nieuw te oogsten Deze week drie nieuwe groenten in het assortiment. Ten eerste de Romanescu bloemkooltjes. Door t mooie weer van afgelopen week zijn ze behoorlijk gegroeid. Oogst vooral de grote exemplaren aan het begin en aan het eind van het bed. Liever niet meer dan 1 kooltje meenemen zodat er ook overblijft voor anderen. Ook de aardperen zijn ondertussen groot genoeg om te oogsten. Neem een spitvork, zet die onder de stengel en haal de knollen boven. Het is een werkje om ze goed schoon te borstelen maar ze zijn heerlijk, vooral in de aardpeersoep. De gewone mesclun/ snijsla mag ook geoogst. Snij deze twee centimeter boven de grond af, dan kunnen ze doorgroeien.

Leegruimen van bedden Om volgend seizoen weer op tijd te kunnen verbouwen, willen we graag bedden opruimen, zoals het broccoli bed en de rode kool die bij de broccoli in de buurt staat. Neem vooral een rode kool mee en pluk de broccoli leeg zodat wij in week 47 het grootbed bed kunnen afdekken. Op de oude akker hebben we nog een kolenveld van vorig jaar (het ruige veldje) met overwoekerde palmkool, rode spruitjes, en hier en daar een groene kool. Ook dat veld willen we graag leegruimen. Dus struin er eens goed rond en oogst hetgeen er staat.

Op De knolselderij, de rode bieten, en de pastinaken zijn vrijwel op. En de spitskool ruimen we deze week weg (teveel rot). Ook de bloemen hebben inmiddels hun herfstkleed aangetrokken, zelfs de dahlias zijn bijna uitgebloeid.

Afgelopen en komende week hebben we weer heerlijk compost gereden en een aantal bedden winterklaar gemaakt maar ook weer vaste bloemenplanten geplant: Phlomis / brandkruid. Deze week gaan we de tomatentunnel inzaaien met bladgroenten.