Oogstbericht 45

Nieuw te oogsten Er stond al een tijdje een groene vlag bij de pastinaken maar ik had verzuimd deze op de lijst te zetten. Het is wel een tour-de-force om ze eruit te krijgen. De pastinaken zijn diep-diep geworteld en als je ze niet voorzichtig oogst, verlies je de helft aan de aarde. Tip: Werk met een spitvork en wrik aan alle kanten de pastinaak los van de grond en graaf m vork bij vork uit tot de pastinaak vrijwel los is. Zet dan de spitvork eronder en trek m er voorzichtig uit. Tis even een werkje maar dan heb je ook wat. Ze zijn groot en heel lekker!

Afgelopen week hebben we weer 2.5 bed winterklaar gemaakt: compost gereden en afgedekt met landbouw -plastiek. Heerlijk teamwerk. En als het even regende, gingen we de tunnel in om de tomaten weg te halen. Er liggen bij de kraam heel veel groene tomaten. Daar kan je twee dingen mee doen: Met banaan of appel onder een doek laten afrijpen, of groene tomatenchutney maken (zie bv https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/chutney-van-onrijpe-groene-tomaten/ ). Let wel op, want groene tomaten bevatten solanine en tomatine (gifstoffen) die ook na koken nog licht aanwezig zijn. 

Zaterdag was de Schiedams Dahlia vereniging op bezoek. Ik had van hen Dahlia knollen gekocht in het voorjaar en ze kwamen nu de bloemen bewonderen. Ze waren zeer onder de indruk.

Komende week gaan we verder met compost rijden, afdekken en de tunnel prepareren voor de winterbladgewassen.

Het geheim van Aziatische mesclun Ik wil aandacht vragen voor deze heerlijke mesclun (mix van kleine koolsoorten zoals paksoi, mizuna raapstelen, chinese kool), een van mijn favoriete groenten. Als het blad nog klein is, kan je ze heerlijk door de sla snijden. Als ze wat groter zijn, zoals nu, kan je ze heerlijk wokken voor aziatische gerechten, maar ook als raapstelen eten door een stamppotje. Ik zit al schrijvende na te genieten van heerlijke chinese dumplings (dat gerecht deel ik een andere keer met jullie).  Wat een mooie smaken! Oogsten doe je door de stelen 2 cm boven de grond af te snijden. Ze groeien dan weer door. Smakelijk!