Oogstbericht 43

Nieuw te oogsten De krulandijvie is nagenoeg klaar om geoogst te worden. Deze staat op het bed naast het zonnebloemveld, dus naast de weg. Zoek de grootste krop uit en snij de krop met een mesje van de wortels af. Ze zien er heel anders uit dan de andijvie uit de winkel maar dat komt omdat het krulandijvie is. 

Op De zomer en gekleurde wortels zijn nagenoeg op, evenals de zomerprei en de pronkbonen. Er staan nog wel groene vlaggen bij tot het echt op is maar het staat niet meer op de lijst. 

Afgelopen week was het weer heerlijk weer, nou ja, vooral op woensdag en vrijdag, precies de twee dagen dat wij op het land werken. We hebben 684 knoflooktenen geplant, van twee soorten knoflook: de roze Messidor en de rode Morado. Deze laatste heeft het hoogste gehalte aan allicine, de natuurlijke penicilline. Daarnaast hebben we het pompoenveld leeggeraapt om daar de komende week compost te storten zodat er weer genoeg voedingsstoffen in de bodem komen voor het nieuwe seizoen. Ook op het aardappelveld is compost gestort. De winterkolen hebben wormenthee gekregen voor extra bemesting en ze krijgen regelmatig een douche van brandnetelgier tegen de witte vlieg. 

Geen idee wie, maar iemand heeft in de zomer een wormenbak achter gelaten bij het hek (dank!), en daar zitten nu wormen in, met dank aan Hester. De wormenthee komt van wormenbakken thuis. Zowel Hester als ik hebben al jaren wormenbakken voor wormenmest en wormenthee.

Corona De komende vier weken is het theehuis gesloten door de verscherpte Corona maatregelen. Dit betekent voor ons dat we wat minder vaak geopend zijn. De openingstijden voor zolang de verscherpte maatregelen als volgt: Maandagen gesloten, Dinsdagen 09.00-15.00 uur, Woensdagen 09.00-17.00, Donderdagen 09.00-15.00, Vrijdagen 09.00-17.00, Zaterdagen 10.00-12.30 en Zondagen 10.00-13.00.

Het hek zal meestal dicht zitten maar niet op slot. Je kan m zo open schuiven. Zorg wel dat je voor sluitingstijd de poort uit bent en niet ingesloten raakt.

Vakantie Hoera! Ik ben op vakantie van 19-26 Oktober. Een weekje slapen, uitrusten, pierewaaien. Hester neemt waar.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), knolselderij, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet, krul andijvie. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).