Oogstbericht 42

Nieuw te oogsten Er is weer eikenbladsla. Van de 150 planten heeft slechts de helft de hitte en en de regen overleeft. Maar wat er staat is lekker mals. De kropsteel onder de krop afsnijden. De choggia biet op het bed naast de tunnel is ook klaar om geoogst te worden. Zoek vooral de grote exemplaren eruit zodat de kleinere door kunnen groeien. Als je oogst, pak de biet bij het blad en hou met je andere hand de kleinere bieten tegen en trek voorzichtig de biet uit de grond. De bleekselderij kan geoogst. Hij had nog wat groter mogen groeien maar door de nattigheid zie ik dat ie wat aangetast raakt. Graag de hele plant voorzichtig uit de grond trekken evt met behulp van een spitvork.

Op De tomaten en de basilicum zijn zo goed als klaar. Door het vocht en de relatieve kou raken ze makkelijk aangetast door schimmel en andere ziekten. Als je rijpe tomaten in de tunnel ziet hangen: Voel je vrij om zelf te oogsten. De Spaghetti pompoenen zijn op. Het was een experiment en ik denk dat we het een geslaagd experiment kunnen noemen. Volgend jaar weer. En ik zag zojuist dat de kist met Edamame boontjes ook nagenoeg leeg is. Jammer, ze waren zo lekker.

Afgelopen week hebben we de contouren van het teeltplan 2021 vastgesteld en zo weten we nu welke bedden we gaan bedekken met compost en welke niet. Ik ben langs geweest bij de Dahlia vereniging Schiedam om wat extra soorten Dahlias te bestellen.  En de iris-, trommelstok- en pruiklook-bollen zijn getransplanteerd naar de bloementuin. 

Aankomende week Gaan we de knoflook zetten voor het nieuwe seizoen en compost rijden.

Evaluatie seizoen 2020 Ik heb jullie feedback op een rij in een document gezet. Ontzettend fijn om jullie feedback, ideeen en wensen weer te te lezen. Ik zal het document meesturen met deze nieuwsbrief. In het document vermeld ik ook wat we met jullie wensen gaan doen.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, zomerprei, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).