Oogstbericht 41

Nieuw te oogsten De nieuwe stengelui is te oogsten! Dat is de rij die tussen de knolvenkel en de Edamame boontjes staat. Trek de hele bos uitjes uit de grond, eventueel met de spitvork. Ook is er een kleine rij zomerprei voor de liefhebber. De prei staat in de buurt van de pastinaak. De zomerprei oogst je door de spitvork onder de prei te steken en m zo omhoog te trekken. Deze week hebben we ook de laatste aardappels geoogst: De rode Sarpo Mira’s (rood van buiten, wit van binnen). Dit is een vastkokende aardappel, net als de Agria maar dan met een rode schil. We hebben een hele goede aardappel-oogst gehad. De aardappels liggen op de kraam. Volg vooral de groene vlaggen

Op De sla/ gewone mesclun is even op. We hebben nieuwe gewone mesclun gezaaid maar dat heeft even tijd nodig om groot te groeien. De afgelopen tijd hadden we weinig sla. De komende tijd komt daar iets verandering in maar helaas is een groot deel van de kropsla gesneuveld tijdens de laatste hittegolf. Wel is er Aziatische mesclun, dat is een kolensoort mix die je klein in de sla eet.

Afgelopen week hebben we de laatste aardappelen geoogst zoals gezegd, en hebben we een begin gemaakt met het planten  van de bloembollen in de bloementuin. De narcissen en tulpen staan! En we zijn langzaam begonnen met het winterklaar maken van de bedden. Er ligt een grote berg compost op ons te wachten.

CSA NL netwerk Vanmiddag had ik een zoom vergadering met het CSA NL netwerk. Dit is een netwerk dat we hebben opgericht met alle Zelfoogst-moestuinen in Nederland (in het engels CSA genoemd: Community Supported Agriculture) voor onderlinge uitwisseling maar ook om ons krachtiger neer te zetten en onze belangen te behartigen in Nederland. Ontzettend leuk om mijn collega tuinders weer eens te spreken. Wil je meer weten over ons netwerk, kijk dan op www.csanetwerk.nl 

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes, stengelui en zomerprei. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).