Oogstbericht 40

Nieuw te oogsten De Aziatische mesclun (snijsla/ kool) is oogstbaar. Te oogsten door 2 cm boven de grond af te snijden zodat ie weer verder kan groeien. En verder hebben we de eerste Edamame boontjes (soya boontjes) op de kraam gelegd. Hiervan eet je de boontjes en niet de peulen. Ze zijn vrij moeilijk te pellen als ze rauw zijn maar gekookt floepen de boontjes zo uit de peulen. Ook komen de eerste Jalapenos (rode pepertjes) op de kraam. Er zitten veel pepertjes aan de planten maar ze kleuren heel langzaam rood en zijn dan op zijn best/ goed pittig. DeHabaneros moeten nog even afrijpen. Afgelopen week hebben we ook de Rote Emma aardappelen gerooid en op de kraam gelegd. Rote Emma is is een kruimig kokende, rode aardappel, voor de liefhebber. En in de bloementuin staat krulpeterselie. In de kruidentuin is ie opgegeten door de slakken maar in de bloementuin doet ie t heel goed.

Afgelopen week hebben we de rest van de paddenstoel- stammen overeind gezet. Nu maar wachten tot de paddenstoelen eruit schieten. En we hebben houtsnippers op de paden in de bloementuin en kruidentuin gelegd waardoor het nu nog mooier is geworden.

Tunnels Langzaam trekt de herfst over het land. Het land is alweer goed nat. En ook in de tunnels wordt het steeds vochtiger en dat willen we niet. Dus graag de deuren openlaten zodat het vocht uit de tunnels kan. Zo kunnen we langer van de tomaten genieten.

Winterrooster Vanaf 1 Oktober vervalt de avondopenstelling en gaan we op dinsdagen om 15 uur dicht. De tuin is tussen 1 oktober en 1 april toegankelijk van woensdag t/m zondag tussen 10.00-17.00 uur en op dinsdag van 10.00-15.00 uur. Ook wij trekken langzaam weer naar binnen en zijn vanaf 1 Oktober op woensdagen en vrijdagen op het land. Dus wil je ons spreken, mail, app, of kom op woensdagen of vrijdagen.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle, Agria en Rote Emma), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).