Oogstbericht 39

Nieuw te oogsten Deze week geen nieuwe groenten. Wel zijn er wat groenten op: Stengelui, choggia biet en de meiraapjes, en ook de suikermais is bijna op. Gelukkig komt er binnenkort weer snijsla (mesclun) vrij.

Afgelopen week zijn we vooral bezig geweest met wieden van de winterkolen en de winterbloemkool, en met de paddenstoelen. De stammetjes zijn begin maart ge-ent met broed en kunnen nu overeind gezet worden zodat de zwammen (shiitake en zomer/ winter oesterzwam) zich kunnen gaan vormen. Ik ben heel benieuwd en kijk uit naar dat heerlijks.

Komende week gaan we nog wat rammenas zaaien, wat raapstelen en gaan we verder met het winterklaar maken van bepaalde bedden. En de laatste stammetjes met winter oesterzwam overeind zetten. 

Herfst De herfst komt eraan, je voelt het door de mooie dagen heen. Vanochtend vroeg was het behoorlijk koud en zelfs het onkruid groeit minder hard :-). Nog even en het is 1 Oktober en gaan we langzaam over op het winterschema (2 dagen op het land/ 3 dagen op kantoor). Daarover volgende week meer. De openingstijden van de akker blijven nagenoeg hetzelfde, maar vanaf 1 oktober vervalt in ieder geval de avond openstelling op donderdagen. 

Oogstinstructies Snijbiet oogst je door de steel 1-2 cm boven de grond af te snijden. Dus liever niet alleen het blad meenemen maar de hele stengel met blad.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle & Agria), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).