Oogstbericht 37

Nieuw te oogsten De Black Futsi pompoen rijpt langzaam af en elke dag zullen we kijken welke geoogst kunnen worden. Deze pompoen lijkt qua smaak op de Red Kuri maar is net wat notiger en heeft een dikkere schil. Daardoor blijft ie lang goed. De schil is trouwens uitstekend te eten. En het zijn plaatjes. Ook de suikermais is rijp. Voel even voor je de kolf plukt of de mais mooi dik is. En de knolselderij kan geoogst. Hij had best nog wat groter kunnen groeien maar er waart een schimmel rond en elke week gaan er een paar kapot. Dan maar opeten.

Afgelopen week was de week van de klepelmaaier. Die had ik 10 maanden geleden besteld maar om allerlei redenen werd ie afgelopen dinsdag pas geleverd. Met een klepelmaaier maai je groenbemesters -maar ook gewasresten- helemaal fijn, zodat er een dikke laag mulch op het land terecht komt. En dat doet de bodem en het bodemleven veel goed. En het was de week van de oogstgenoten bijeenkomst en het oogstdiner. Wat een feest was het! Van de oogstgenoten bijeenkomst zal ik deze week een kort verslag maken zodat degenen die er niet waren ook op de hoogte zijn. En het oogstdiner was fenomenaal: lekker, gezellig, sprookjesachtig! Ik zit nog na te genieten.

En misschien kunnen jullie het zien: we hebben weer kruiwagens vol onkruid afgevoerd. 🙂

Op Er zitten hier en daar nog jonge stamslabonen en spekbonen aan maar de meeste bonen zijn bezig droogbonen te worden. De Red Kuri pompoen is ook op. In totaal hebben we er zo’n 50 geoogst maar ze zijn zeer populair. En de courgettes zijn zo goed als op. Sommige planten hebben wel 18 vruchten gegeven. Ongelofelijk.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).