Oogstbericht 36

Nieuw te oogsten Ja! De eerste red kuri pompoenen, spaghetti pompoenen, aardappels (Annabelles), en gele uien liggen op de kraam. De spaghetti pompoen is een noviteit  en zeker niet te eten zoals andere pompoenen. Je eet het als spaghetti (zie voor recepten bv https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189423/spaghettipompoen-met-tomaten-spinazie-en-ricotta). We zijn begonnen met het rooien van de Annabelles. Ze zijn wat klein gebleven maar de smaak is opperbest. Het zijn vastkokende aardappels, ideaal voor aardappelsalades maar ook voor patatjes (mijn favoriet).

Afgelopen week Het onkruid grijpt me nog steeds naar de keel. Sjonge sjonge, er komt geen einde aan het wieden, schoffelen, trekken van onkruid. Maar we hebben ook weer gezaaid en geplant: Spinazie (matador), veldsla, snijsla, Aziatische snijsla. De plantjes van Jongerius (eikenbladsla, ijsbergsla, winterbloemkool) hebben erg geleden onder de hitte en een groot deel is gestorven. We gaan zien of we zelf nog een keer kropsla en winterbloemkool kunnen zaaien.

Oogstgenoot bijeenkomst: Nog even alles op een rij: Zaterdag 5 september beginnen we om 16.30 met onze oogstgenoot bijeenkomst. We beginnen met een korte uitleg over composteren (door Caroline de Vlaam van Velt). Tussen 17.00-18.00 uur blikken we terug en kijken we vooruit naar 2021. Om 18 uur is er een borrel. Het is fijn als je me laat weten of je komt via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl, dan kan ik zorgen voor voldoende drankjes/hapjes. 

Oogstdiner Om 18.30 uur begint het oogstdiner. Als je mee wilt eten, geef je dan op voor 1 september 18.00 uur via Bella reserveren@talentfabriek010.nl en meld vooral dat je oogstgenoot bent. Voel je vooral niet verplicht, maar tis vooral heel leuk, romantisch en het is voor het goede doel Natuurtalent.  Oogstgenoten betalen €19,95/ kind €10,00 voor het diner (excl drankjes) en andere gasten €24,95/ kind €12,50. Er kunnen slechts 50 mensen mee-eten. Dus haast je!

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, laatste stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, laatste courgette geel en groen, laatste krulsla, laatste andijvie, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, laatste sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, uien (piepkleine sjalotten), laatste spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties), rode biet, gele ui (kraam), Red kuri pompoen, spaghetti pompoen, aardappelen (Annabelle) . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel.