Oogstbericht 34

Hittegolf Het kan jullie niet ontgaan zijn. Het onkruid tiert welig op de akker. De nieuwe planten (winterbloemkool, ijsbergsla en eikenbladsla, andijvie en roodlof) zijn nog niet de grond in gegaan, en ook de veldsla en spinazie zijn nog niet gezaaid.Het was gewoonweg te warm om hard te werken. Hopelijk wordt het komende week iets beter weer om te werken :-). 

Nieuw te oogsten De tomaten beginnen nu mooi te rijpen. Wat wil je ook met dit mooie weer. Er zijn drie hoofdsoorten: Ossenhart (grote vleestomaat, zie foto), de gardeners’ delight (kleine tomaten voor in de salade) en sweeties (snack tomaatjes). Als er tomaten op de kraam liggen, pak er wat van maar laat ook voor anderen. We plukken elke dag en leggen de tomaten op de kraam. 

Op De prei is nagenoeg op en de stengelui die achter de prei stond ook bijna. En helaas, de heerlijke veldkomkommers en augurken zijn ook aan het eind van hun productieve leven gekomen. De ijsbergsla begon van binnenuit te rotten (en te stinken bovendien) en dus zijn ze geruimd afgelopen week.

Oogstfestival en oogstdiner Even een reprise. Ik was net even te enthousiast met de data. De genoemde zaterdagen zijn al volledig geboekt voor andere feesten en partijen. Op zondag 6 september is het Struinen in de Tuinen en daar kunnen we dan mooi een oogstdiner en andere activiteiten aan koppelen is het idee. Wordt vervolgd :-).

OvervloedZoals jullie zien vult de kraam zich met vooral gele courgettes. Neem vooral wat meer courgettes mee! Een heerlijk recept voor courgette plaatkoek vind je op https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/courgette/griekse-courgetteplaatkoek-amp. En kijk voor courgette kimchi op mijn site onder recepten. Verder staat er nog behoorlijk wat rode kool op het veld (de eerste batch met de groene vlag). Neem daar ook wat extra van mee en maak er rode zuurkool van https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/hoe-maak-rode-zuurkool/ .  

Verder groeit en bloeit het dat het een lieve lust is. Geniet ervan maar denk zeker aan je mede-oogstgenoot als je oogst (er zijn nu 70 monden die van het land eten).

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, andijvie, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, laatste veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten), broccoli, spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties) . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel.