Oogstbericht 33

Bloemenpracht Over het afgelopen 1.5 jaar hebben we heel wat voor elkaar gekregen en zijn er veel dingen waar we trots op kunnen zijn. Maar het trotst ben ik op de bloementuin. Wat een fantastische plek en wat een bloemenpracht! Anderhalf jaar geleden was het een ongeregeld stuk land met de resten van een oude volkstuin, gecombineerd met stukken bloementuin en kweekgras en smeerwortel. Elke maand hebben we een stukje van het gebied overwonnen op het onkruid en geplant en gezaaid en weer gewied en geschoffeld.En kijk nu! Vooral de dahlia’s vind ik wonderschoon. Het lijkt er wel op dat jullie niet zo goed bloemen durven te plukken. Maar schroom niet, vooral de dahlia’s blijven -als ze geplukt worden- constant bloemen geven, tot de eerste nachtvorst roet in het eten gooit.

Nieuw te oogsten De tomaten gaan wat langzamer dan verwacht, dus ze druppelen langzaam van de struiken af. We plukken elke dag, dus kijk even op de kraam of er iets ligt. 

Op De rode krootjes zijn nagenoeg op. Er liggen nog wat kleinere krootjes maar de grotere zijn al geraapt. Ze zijn trouwens net zo lekker, die kleintjes. Er komt snel een nieuwe batch van krootjes aan maar die moeten nog heel even groeien. Geduld!

Oogstfestival en oogstdiner Net als vorig jaar organiseren we dit jaar weer een oogstfestival en oogstdiner, ergens op een zaterdag in september (ws 12 of 19). Dat betekent dat we ergens in de middag een corona proef bijeenkomst hebben met alle oogstgenoten om terug te kijken op het afgelopen seizoen en vooruit te kijken naar het volgende seizoen, onder het genot van een drankje en hapje.  Vervolgens hebben we een benefiet oogstdiner (opbrengsten zijn voor Natuurtalent) met oogstgenoten en niet-oogstgenoten. Dat is zo een beetje het skelet. Vorig jaar hadden we nog een markt en wat workshops ter aankleding. Nu kunnen wij van alles verzinnen maar misschien hebben jullie ook mooie ideeën om de oogst te vieren? Kan je misschien mooi zingen, heb je een leuke workshop, vertel je  mooie verhalen of heb je een ander talent? Alles moet corona proef zijn, dus veel afstand en niet teveel mensen. Maar het zou leuk zijn als we de dag wat meer een ‘oogstgenotendag’ kunnen laten zijn. Kom maar op met je ideeën!

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten en gele uien), broccoli, spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnenbloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosme, adderwortel.